Fundacija za šport pisala vladi RS o težkem finančnem stanju

Fundacija za šport je danes na vlado Republike Slovenije naslovila odprto pismo o finančnem stanju v slovenskem športu.

Objavljeno
28. oktober 2016 16.31
Posodobljeno
28. oktober 2016 16.39
regent/KATJA KOREN
M. Ž., STA
M. Ž., STA
Ljubljana - Fundacija za šport je danes na vlado Republike Slovenije naslovila odprto pismo številnih športnih organizacij in posameznikov, v katerem so podpisani predstavili trenutno izjemno težko finančno stanje v slovenskem športu in predlagali nekaj ukrepov, s katerimi bi lahko povečali sredstva.

Kot so med drugim predstavniki Fundacije zapisali v pismu, so v zadnjih letih precej upadle koncesijske dajatve, preko katerih se šport tudi financira, tako je za leto 2017 vsega 8.000.000 evrov razpisanih sredstev. Člani sveta Fundacije za šport so zaradi tega sprejeli soglasno odločitev, da je skrajni čas, da z njihovim apelom vsi v slovenskem športu delujoči subjekti opozorijo na alarmantno stanje javnega financiranja na tem področju.

V Fundaciji poudarjajo, da se je Slovenija v četrt stoletja obstoja na svetovnem zemljevidu brez dvoma najvidneje izpostavila prek mnogih naravnost čudežnih športnih presežkov, ki pa jih bo brez nadaljnjega, predvsem večjega vlaganja finančnih sredstev, vse manj. Zato tudi ocenjujejo, da lahko prav vsi, ki delujejo v slovenskem športu, stopijo skupaj in tako odločevalcem pokažejo, kako izjemno pomembna panoga je šport za državo, za prepoznavnost in temelj nacionalne samopodobe.

Da pismo ne bi bilo le odsev rdeče utripajočega opozorilnega alarma, so podpisniki pripravili tudi možne ukrepe za okrepitev finančnega stanja sredstev na področju športa. Tako predlagajo, da bi davek na srečke, s katerim se je po spremembi zakona v državnem proračunu nabralo za 34 milijonov več sredstev kot poprej, regulirali na način, da se del dodatno pridobljenih financ znova steče tudi na račun Fundacije za šport.

Poleg tega predlagajo ukrep, ki predvideva, da se del sredstev, ki jih občine prejemajo od davka na igre na srečo, nameni športu in športnim organizacijam. Ob tem omenjajo možnost davčne olajšave za športna društva (opravičena plačila davka za določena področja delovanja) ali obdavčitev storitev na področju športa z nižjo stopnjo in možnost davčne olajšave za podjetja, ki vlagajo v šport, oziroma namensko določeno področje športa (na primer razvoj mladih).

Predloga Fundacije sta še uravnoteženje upada sredstev z dodatnimi sredstvi resornega ministrstva, ki so razpisana v letnem programu športa in ureditev Zakona o igrah na srečo, ki bi omogočil povečanje koncesijskih dajatev.

Pod odprto pismo so se med drugimi podpisali Katja Koren Miklavec, predsednica Sveta Fundacije za šport, Iztok Čop, Andrej Jelenc, Franc Očko, Aleš Remih, Martin Steiner, Gorazd Štangelj, Živa Dvoršak, Brigita Langerholc, Urška Horvat, Matjaž Zupan, Janez Gorišek, Radoslav Nesterović, Dejan Kontrec, Alenka Dovžan, Ana Srebrnič in številni drugi ter večina slovenskih panožnih športnih zvez.