Gabrovec: Šport ne potrebuje takega razkošja, potrebuje dobra tekmovališča

Predsednika OKS Bogdana Gabrovca skrbijo visoki stroški organizacije evropskih iger v Bakuju.

Objavljeno
29. junij 2015 11.31
Bogdan Gabrovec 04.decembra 2014
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Ljubljana - Predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec je po koncu sicer uspešnih in z različnih koncev pohvaljenih evropskih iger izrazil skrb zaradi previsokih stroškov. »Šport razkošja, ki smo ga bili deležni v Bakuju, ne potrebuje, potrebuje pa dobra tekmovališča,« je dejal in s tem opozoril na pereče vprašanje, kdo bo sploh kandidiral za organizacijo naslednjih iger.

Premierne evropske igre v Azerbajdžanu so stale vrtoglavih devet milijard evrov, kar je v evropskem športu zasejalo vprašanje, katera evropska država si lahko organizacijo iger sploh privošči. »Če je res, da je samo odprtje stalo 86 milijonov dolarjev, ni razloga da to ne bi verjeli, na zadnjih olimpijskih igrah v Londonu pa pol manj, naslednje igre tega ne rabijo. To ni poudarek te prireditve. Bojazen, da zahod tega ne bi organiziral, je prisotna. A ni treba vzeti mere po nastanitvah, kar je tukaj zelo razkošno. Šport tega ne potrebuje in to ne sme biti merilo. Važno je, da so tekmovališča dobra, tukaj so bila, in če to bo urejeno, potem se bo zadeva nadaljevala pozitivno in z manjšim proračunom, kot je bil v Bakuju,« je za STA povedal Gabrovec.

Igre v Bakuju so bile kljub visokim stroškom, ali pa morda ravno zaradi njih, velik uspeh. »Glede na videno, v Bakuju vse deluje, ni pripomb. Kakšna pomanjkljivost se najde, a v primerjavi s tem, kar so tukaj naredili, glede na njihovo prijaznost in ustrežljivost, je vse to zanemarljivo. Najbolj pomembno pa je, da so na vrhunski ravni izpeljali tekmovanja,« je nadaljeval in poudaril pomembnost novonastalega tekmovanja: »To je dogodek, ki bi ga Evropa morala imeti že zdavnaj, saj zaostajamo za ostalimi kontinenti. Zdaj je odvisno od nacionalnih in mednarodnih zvez, kako bodo to dojele. Olimpijski komiteji morajo biti v tej fazi zelo kooperativni, da bodo zveze prepričali, da bodo to tekmovanje spoznali za svoje in ga umestile v svoj program.«