Garnbretova četrtič zmagala, Škofic četrti

Športne plezalke in plezalce pred novembrskim zaključkom sezone 11. in 12. novembra v Kranju čakata še tekmi na Kitajskem.

Objavljeno
24. september 2017 23.20
suhadolnik plezanje
A. V.
A. V.
Edinburgh - Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je na peti tekmi svetovnega pokala v Edinburgu še četrtič zmagala in se s tem še utrdila na prvem mestu skupnega seštevka. Njen uspeh je dopolnil Domen Škofic s četrtim mestom, polfinalistki Mia Krampl in Mina Markovič pa sta se uvrstili na 14. oziroma 15. mesto.

Garnbretova je bila najboljša že v polfinalu, tudi v finalni smeri je dosegla najvišjo višino, a jo je prehitela časovna omejitev šestih minut, tako da so ji upoštevali 42. gib, kot ga je dosegla tudi drugouvrščena Avstrijka Jessica Pilz, zato je odločala prednost Slovenke iz polfinala. Tretja je bila Južna Korejka Jain Kim. Osemnajstletna Korošica je bila izjemno vesela zmage in komentirala, da je imela tokrat malce sreče tudi s časom.

Garnbretova je na petih tekmah zbrala vsega skupaj 465 točk, natanko sto točk manj ima na drugem mestu Kimova, tretja v skupnem seštevku je Belgijka Anak Verhoeven, ki za vodilno Slovenko zaostaja velikih 161 točk.

Širok nasmeh je bilo videti tudi na obrazu Domna Škofica, ki se je po treh tekmah, ko je obtičal v polfinalu, spet uvrstil v finale. Tudi tokrat je bil nedosegljiv Francoz Romain Desgranges z višino 47+, trojica pa je dosegla višino 42+, a je znova odločala polfinalna uvrstitev, tako da je Radovljičan zasedel četrto mesto, saj je bil po polfinalu tretji. Drugi je bil Italijan Stefano Ghisolfi, tretji pa Avstrijec Jakob Schubert. Avstrijec in Italijan sta vodila po polfinalu. Škofic je trenutno peti v skupnem seštevku svetovnega pokala, vodi Francoz Desgranges.

Na Škotskem je nastopila še trojica slovenskih tekmovalk. Mia Krampl si je priplezala 14. rezultat polfinala, Mina Markovič, sedma v skupni razvrstitvi letošnjega svetovnega pokala, pa 15. mesto. Tjaša Kalan, ki se je vrnila v svetovni pokal po operaciji kolena, je zasedla 32. mesto.

Športne plezalke in plezalce pred novembrskim zaključkom sezone 11. in 12. novembra v Kranju čakata še tekmi na Kitajskem: 7. in 8. oktobra v Wujiangu ter 14. in 15. oktobra v Xiamenu.