Garnbretova in Škofic zmagala, za nagrado gresta na morje

Mlada slovenska plezalka Janja Garnbret letos nima primerne nasprotnice, pri moških pa blesti tudi njen rojak Domen Škofic.

Objavljeno
23. julij 2016 22.36
Posodobljeno
23. julij 2016 22.36
Na sliki Janja Garnbret. Svetovni pokal v šprtnem plezanju v Kranju, 14. novembra 2015 [Janja Garnbret,športno plezanje,Kranj]
A. V.
A. V.
Briancon - Slovenka Janja Garnbret je bila najboljša tudi na tretji tekmi svetovnega pokala v športnem plezanju. Potem ko je vso konkurenco premagala že na uvodnih dveh tekmah sezone v Villarsu v Švici ter francoskem Chamonixu, je 17-letnica iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu zmagala tudi v Brianconu v Franciji.

Garnbretova je bila najboljša že v kvalifikacijah, v finalu pa je potrdila odlično pripravljenost in vodilno mesto v svetovnem pokalu. Mlada slovenska plezalka je trenutno na petem mestu svetovne lestvice, ki upošteva rezultate zadnjih 365 dni, v katerih je Garnbretova na svetovnem pokalu tekmovala le petkrat. Trikrat v sezoni 2016 in dvakrat v preteklem letu.

"Neverjetno in čarobno je, da imam že tretjo zmago. Plezam in uživam, to je vsa skrivnost mojega uspeha," je bila vesela Janja Garnbret.

Moški finale je bil zaradi dežja prestavljen in se je začel pozno zvečer. Kljub temu se je znova izkazal Domen Škofic in si drugič v sezoni pokoril celotno konkurenco. Slovenski plezalec je bil najboljši že po kvalifikacijah. Drugi Slovenec Urban Primožič je v svojem drugem finalu v karieri zasedel sedmo mesto.

"Prečudovito! Med finalnim plezanjem nisem razmišljal o uvrstitvi, poskušal sem le uživati. Gledalci so bili odlični, zato je bilo še toliko lepše," je povedal Domen Škofic. "Letos sem spremenil način razmišljanja. Postal sem bolj sproščen. Ne obremenjujem se z nepotrebnimi stvarmi."

In za konec je Škofic napovedal, da bo v prihodnjih dneh užival na morju skupaj z rojakinjo Garnbretovo. "Ampak samo za dva dni. Potem se vračava na trening," je rekla nasmejana Janja.

V polfinalu sta nastopili še Tjaša Kalan, ki se je uvrstila na 17. mesto, in Rebeka Kamin na končnem 24. mestu. V kvalifikacijah so tekmovanje sklenili Martin Bergant (38.), Veronika Meke (39.) in Milan Preskar (50.). Trikratna skupna zmagovalka svetovnega pokala v težavnosti Mina Markovič v Franciji ni nastopila, saj se bo v letošnji sezoni udeležila le posameznih tekem.

Športne plezalce čaka krajši premor, nato pa tekme v Imstu (Avstrija) 19. in 20. avgusta, Arcu (Italija) 26. in 27. avgusta, Xiamenu (Kitajska) 22. in 23. oktobra ter za konec sezone 26. in 27. novembra še v domačem Kranju (Slovenija). Športnoplezalna elita se bo letos pomerila tudi na svetovnem prvenstvu (težavnost in balvani), ki bo od 14. do 18. septembra v Parizu (Francija).