Garnbretova pred konkurenco tudi na balvanskem spektaklu

Svetovna prvakinja v težavnostnem plezanju je zmagala na tradicionalni prestižni ekshibicijski tekmi v Stuttgartu.

Objavljeno
26. september 2016 20.46
vidic plezalci
J. P.
J. P.

Ljubljana - Svetovna prvakinja v težavnostnem športnem plezanju, komaj 17-letna Korošica Janja Garnbret, uživa tudi v balvanih, kar je v tej sezoni svetovnega pokala že dokazala z majskim drugim mestom v Innsbrucku, po svetovnem prvenstvu v Parizu pa je obžalovala, da ji natrpan urnik ni dovoljeval nastopiti še v tej disciplini.

Te dni pa si je konkurenco pokorila še na tradicionalni prestižni ekshibicijski balvanski preizkušnji Adidas Rockstars 2016 v Areni Porsche v Stuttgartu. Na spektaklu pred večtisočglavo množico je bila ena od 72 povabljencev, vodila je že po polfinalu, nato pa v superfinalu odpravila še Avstrijko Jessico Pilz, brona se je veselila Japonka Miho Nonaka. Tik pod odrom je končala v Sloveniji živeča Srbkinja Staša Gejo, takoj za njo aktualna svetovna prvakinja, Švicarka Petra Klinger, medtem ko je naša druga finalistka Mina Markovič, četrta po polfinalu, končala kot osma.

Janja je bila že lani druga, enako kot predlani Mina, medtem ko je Jernej Kruder pred tremi leti zmagal, nato dvakrat zasedel tretje mesto, letos pa po najboljšem polfinalnem dosežku v finalu ni pokazal optimalne predstave in se je moral zadovoljiti s šestim mestom. Zmage se je veselil svetovni prvak, Japonec Tomoa Narasaki. Slovenske barve so zastopali še Tjaša Kalan (12.), Katja Kadič (13.), Tjaša Slemenšek (15.), Domen Škofic (18.) in Julija Kruder (19.), ki so obtičali v polfinalu, ki se je za las izmuznil Anžetu Peharcu (21.), v kvalifikacijah je nastopil še Urban Primožič (27.).

Ni uspešna zgolj v težavnosti, temveč tudi na balvanih. Foto: Miguel Medina/AFP.


Obisk pri ministrici

Zlato Janjo, bronasto Mino, ravno tako bronastega paraplezalca Gregorja Selaka in ostale slovenske udeležence nedavnega svetovnega prvenstva v Parizu je danes sprejela resorna ministrica, jim čestitala, izročila priložnostna darila in obljubila tudi denarno nagrado. Garnbretova je ob tem skromno pristavila: »Vse te pozornosti v zadnjih dneh nisem pričakovala, sem pa zelo vesela, da toliko ljudi ceni takšen uspeh celotne ekipe. To je nekaj, kar bom vselej držala v srcu, in sem res vesela, da se to zdaj dogaja. Pošteno povedano sem bolj utrujena od intervjujev, snemanj in sprejemov kot od plezanja in treningov, toda to pač za seboj potegne vrhunski rezultat.« Jutri bo ministrica sprejela še svetovnega prvaka v kraljevskem motrokrosističnem razredu MXGP Tima Gajserja.