Gerčar najboljši športnik po izboru AMZS

Avto moto zveza Slovenije je za najboljšega slovenskega motociklista leta izbrala motokrosista Klemna Gerčarja.

Objavljeno
21. november 2013 21.21
M. Ž., Delo.si/STA
M. Ž., Delo.si/STA
Zreče - Avto moto zveza Slovenije (AMZS) je danes v Zrečah podelila priznanja svojim najboljšim tekmovalcem v športih na dveh kolesih z motornim pogonom ter v kartingu. Tako kot lani je najpomembnejše priznanje za športnika leta tudi tokrat dobil motokrosist Klemen Gerčar za naslov svetovnega prvaka v razredu MX3.

Klemen Gerčar si je nagrado prislužil zavoljo odličnih rezultatov v svetovnem prvenstvu razreda MX3, kjer je s pomočjo sedmih uvrstitev na zmagovalni oder osvojil naslov prvaka, poleg tega pa je bil tudi slovenski državni prvak.

»To je najuspešnejša sezona moje kariere. Postal sem svetovni prvak v članski kategoriji, petič državni prvak, in to so mejniki, ki sem si jih postavil kot majhen fant. Zdaj imam še dodatno motivacijo za novo sezono. Lani sem si zadal za cilj priti med pet, kar mi je uspelo, letos sem bil sedemkrat na stopničkah, osvojeni svetovni naslov pa je res pika na i,« je svoje dosežke komentiral Gerčar.

Ta je bil na odru deležen tudi darila - velika zaboja z orodjem -, nato pa je moral pred polno dvorano pokazati tudi znanje svojega konjička - igranja harmonike, tudi na tem področju pa se je dobro odrezal. »Nisem pričakoval tega, mogoče sem potihoma upal na priznanje, kot si ga želi vsak športnik. To je eno najprestižnejših priznanj v karieri,« je bil glavne nagrade večera vesel Gerčar.

AMZS pripravila številne nagrade

Na podelitvi, prvič so jo pri AMZS izvedli v Termah Zreče, so na svoj račun prišli številni tekmovalci v domačih in mednarodnih tekmovanjih, tako v državnih prvenstvih kot v pokalnih preizkušnjah, pa tudi prireditelji dirk. Tudi zanje so pri AMZS pripravili nagrade, najbolj pa so izpostavili tiste, ki so se izkazali z uspešnimi nastopi na najrazličnejših mednarodnih dirkah in prvenstvih: v kategoriji starodobnih motociklistov Boštjana Košnika in Albina Šterna, v enduru Simona Marčiča, v motokrosu Klemna Gerčarja, Tima Gajserja, Matevža Irta, Bogomirja Gajserja, Luko Milca, v hitrostnem motociklizmu Janeza Prosenika, Igorja Jermana in Marka Jermana, med prikoličarji Janeza Remšeta, v kategoriji supermoto Uroša Nastrana, v minimotu Jana Poropata in Janija Medoša, v speedwayu pa Mateja Žagarja.

»Vem, da vam v letu 2013 ni bilo vedno lahko. Lani smo bili veseli, da imamo mladinskega svetovnega prvaka in le redki so pričakovali, da bomo letos imeli svetovnega članskega prvaka. AMZS si bo še naprej prizadevala za tri temelje našega športa in jih podpirala - vrhunske tekmovalce, mlade športnike in prireditelje tekem,« je v nagovoru tekmovalcem in spremljevalcem moto športa dejal Drago Alenc, predsednik strokovnega sveta za šport pri tej zvezi.

Potočniku, Škorji in Gerčarju kristalne čelad

Predstavniki AMZS so poleg nagrad za mednarodne dosežke in posebnih nagrad podelili tudi vse najboljše dirkače po posameznih kategorijah športnih panog, ki spadajo v okvir AMZS.

Kristalne čelade za pet naslovov prvaka so letos dobili Janez Potočnik (starodobni motociklizem), Nick Škorja in Klemen Gerčar (oba motokros).

Najboljši vozniki po posameznih panogah so po izboru AMZS Igor Jerman v cestno-hitrostem motociklizmu, Miran Stanovnik v enduru in kategoriji cross country, Martin Mihič v kartingu, Klemen Gerčar v motokrosu, Matej Žagar v speedwayu, Albin Štern v starodobnem motociklizmu in Uroš Nastran v supermotu.

Posebno priznanje pa je dobil nekdanji odlični dirkač Janko Štefe, nekoč član tovarniške ekipe Tomosa in devetkratni državni prvak.