Giani čara dalje in dvomljivcem maši usta

Odbojka: Nemčija z nekdanjim slovenskim selektorjem na čelu brez poraza v četrtfinale evropskega prvenstva.

Objavljeno
30. avgust 2017 21.03
hočevar odbojka
Janez Porenta, poročevalec
Janez Porenta, poročevalec
Krakov – Do lani je čaral na selektorskem stolčku Slovenije, zdaj – na odbojkarskem EP na Poljskem – čara na klopi Nemcev, ki jih je brez poraza vodil skozi skupinski del in popeljal v četrtfinale. Zadnje mesece, ko je žel izključno neuspehe, mu ni bilo lahko, a Italijan Andrea Giani utegne tudi letos zrežirati novo senzacijo in upravičiti selitev v Nemčijo.

Nekateri so zgolj nejeverno gledali, drugi so očitajoče nanj kazali s prstom, ko je v začetku leta izpregel z zelo uspešnega slovenskega konja in se preselil na nemškega. Je že vedel, zakaj. Na prvi pogled je bila njegova letošnja epizoda v tretjem kakovostnem razredu svetovne lige, zaradi katere si je prislužil tudi precej posmehov, popolnoma spodletela, a Giani je dobro vedel, kaj počne. Vedel je, da končni razplet ne bo vplival na ničesar, saj bo že prihodnjo sezono dosedanji format tekmovanja nadomestila nova komercialna liga, v kateri bo imela Nemčija kot tržna velesila zakupljeno mesto za prihodnjih sedem let.

Prav zato se je požvižgal na rezultate, dal glavnim zvezdnikom prosto in priložnost za kaljenje ponudil manj izkušenim igralcem, ki so reprezentančna prihodnost. S tem je konec julija tvegal tudi neuspeh v dodatnih kvalifikacijah za SP 2018, saj sta se podajalec Lukas Kampa in sprejemalec Denys Kaliberda moštvu pridružila prepozno, da bi se uigrala, zato so Nemci v Kortrijku ostali praznih rok. So imeli pa dovolj časa za pripravo na EP, pred katerim je Giani prvo veliko zmago vpisal že s tem, da je pod državno zastavo vnovič zvabil korektorskega asa Georga Grozerja, ki je na Poljskem eden najučinkovitejših igralcev turnirja, saj je v dveh dvobojih prispeval kar 47 točk, od tega po pet asov in blokov.

Ključni korak k prvemu mestu v skupini B in neposrednemu preboju v četrtfinale, kjer ni Nemcev pričakoval nihče, je bila že uvodna zmaga nad olimpijskimi finalisti in predlani bronastimi na EP Italijani (3:2), nato ni Gianijeva četa oddala niti niza več Čehom in Slovakom. Vendar pa se utegne v četrtkovem četrtfinalnem obračunu nova Italijanova pravljica končati, saj mu bodo nasproti verjetno stali branilci lovorike Francozi, ki pa so, roko na srce, tokrat povsem neprepričljivi. Toda Giani je mojster priprave in motivacije, to je v Sofiji dokazal s Slovenci, te dni z Nemci.

Gianijeva filozofija ostaja nekoliko drugačna kot pri drugih trenerjih, izpostavlja pa malenkosti, ki se zdijo ostalim strokovnjakom samoumevne. »Naš cilj je igrati iz dneva v dan bolje, kar je na tekmovanjih najvišje ravni ključno. Rezultat posameznega niza me ne zanima, pomembnejša se mi zdita kakovost in način, kako se predstavimo na parketu. Vesel sem, da je ekipa stalno pod pritiskom, saj se ne počutim najbolje v coni udobja. Želim, da tekmeci pritiskajo na nas in nas silijo, da se spopadamo s težavami in zmagujemo. Zmage gradijo samozavest, kar je v športu bistveno,« je svojo trenersko filozofijo tik pred selitvijo iz Szczecina v 568 km ooddaljene Katovice razkril 47-letni Italijan.