Giani opravil prvi izpit, toda mukoma

Po Slovenkah na evropsko prvenstvo petič zapored tudi Slovenci.

Objavljeno
01. junij 2015 02.47
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Sra da Hora – Novi selektor slovenske moške odbojkarske reprezentance Andrea Giani je uspešno prestal prvi test, verjetno pa niti sam ni pričakoval, da ga bo opravil tako mukoma. Gladko dobljena prva tekma dodatnih kvalifikacij s Portugalsko je njegove izbrance zavedla, včeraj so le stežka potrdili peti zaporedni nastop na EP.

Ker so Slovenci v prvem dvoboju v Taboru zmagali s 3:0 in si s tem prislužili tri točke, so včeraj na povratni tekmi na Portugalskem za napredovanje na oktobrsko EP v Bolgariji in Italiji potrebovali vsaj dva osvojena niza, torej niti ne zmage. Izšlo se jim je za las, in to po tem, ko jim je v četrtem nizu že pošteno tekla voda v grlo. Če bi tedaj gostitelji prednost treh točk (13:10) znali zadržati do konca, bi o preboju na EP odločal zlati niz, v katerem bi bili Portugalci v dvojni prednosti: psihološki in še zavoljo domačega parketa.

Prvi niz je bil podobno uspešen kot zadnji mariborski, odtlej pa so bili naši fantje neprepoznavni. Z igro, s katero so nadaljevali, jim bo v Varni trda predla, res pa je, da bo imel Giani, ki je reprezentanco prvič zbral šele v začetku maja, poleti (predvsem v evropski ligi) obilo priložnosti, da jo uigra in preveri svoje taktične domislice. Tokrat je zatajil predvsem blok, ki je bil prvič uspešen šele sredi tretjega niza, ko je Klemen Čebulj zaustavil tekmečevega korektorja Huga Gasparja in znižal na 6:11. V celi tekmi so Slovenci zbrali zgolj pet blokov, od tega oba srednja blokerja skupaj enega samega. Nič čudnega torej, da so bili Portugalci naposled od njih učinkovitejši v napadu.

Svetla točka v naši izbrani vrsti je bil vnovič korektor Mitja Gasparini, ki je bil v napadu polovično uspešen, primazal pa je tudi kar osem neubranljivih servisov. V dveh obračunih skupaj so Portugalci požrli kar 15 njegovih asov, zato ni čudno, da so se muzali vsakič, ko so Izolana spravili s črte za izvajanje začetnih udarcev. Prav njegov servis je bil tudi ključen za preobrat v četrtem nizu, v katerem so gostitelji vodili že s +3, nato pa je Gasparini z dvema asoma zrežiral zasuk. V končnico so Slovenci prišli z izdatno prednostjo petih točk (20:15), a nato niz dobili šele na razliko, ključno točko za preboj na EP jim je zagotovil kapetan Tine Urnaut s »pajpom«. Peti niz je bil nato zgolj formalnost, dobili so ga domači, tako da so ob koncu tekme rajali oboji – a oboji tudi z grenkim priokusom. Portugalci zato, ker jim zmaga s 3:2 ni pomenila nič, Slovenci pa, ker se z igro tokrat res niso mogli pohvaliti.

»To je bila tekma dveh naših različnih obrazov – in neskladje med njima je bilo zelo veliko. Uvodoma sta bila pristop in disciplina odlična, nato sta bili ključni dve napaki, po katerih so se igralci različno odzvali. Portugalci so dobili krila, pri nas pa je padla osredotočenost. Z menjavami sem skušal vnovič predramiti nekatere posameznike in moštvo vrniti v igro. Disciplino smo iskali predolgo, a jo ujeli ravno še pravočasno za vrnitev v četrtem nizu,« je poudaril selektor Giani.

»Kljub domači zmagi brez oddanega niza smo pričakovali težko tekmo, natančno takšno, kot smo jo nato tudi dočakali. Za fante je bilo pomembno, da so naposled vendarle našli pravo igro. Začetni udarec ni bil na želeni ravni, z izjemo Gasparinija, Pajenka in Urnauta nismo ustvarjali pritiska nanje. Portugalci so dobro sprejemali, zato smo imeli težave. Igrali smo proti dobri reprezentanci in lahko smo zadovoljni, da smo izpolnili cilj,« je še dodal italijanski strokovnjak.