Giani spet v finalu, Nemčija za zlato z Rusijo

Potem ko je pred dvema letoma v finale odbojkarskega EP popeljal Slovenijo, je Andrea Giani tokrat ponovil podvig z Nemčijo.

Objavljeno
02. september 2017 23.25
A. V.
A. V.
Krakov - Nekdanjemu selektorju slovenske odbojkarske reprezentance Andrei Gianiju se je na evropskem prvenstvu drugič zaporedoma uspelo uvrstiti v finale. Pred dvema letoma s Slovenijo, na prvenstvu na Poljskem pa z Nemci, ki so v Krakovu v dramatičnem polfinalnem obračunu in po preobratu s 3:2 (-24, -15, 18, 25, 13) premagali Srbijo.

Srbi so tekmo odlično začeli, sredi prvega niza po zaslugi bloka in pa razpoloženega Uroša Kovačevića, nekdanjega igralca ACH Volleyja, že vodili za pet točk, toda tekmec je v končnici izenačil, popolnega preobrata pa ni zmogel. V drugem nizu je na igrišču obstajala le srbska ekipa, toda Nemci so v tretjem vendarle zbrali, po izidu 9:9 prišli do lepe prednosti in jo brez težav zadržali.

V četrtem nizu si nobena reprezentanca ni priigrala večje prednosti, tako da ga je odločila končnica. Srbi so imeli dve zaključni žogi, niso ju izkoristili, Gianijevi izbranci na čelu z Györgyjem Grozerjem pa so to kaznovali. Izenačena igra se je nadaljevala tudi v "tie breaku", ekipi sta se izmenjavali v minimalnem vodstvu, Srbi so vodili z 10:8, Nemci pa 13:11 in 14:12. Prve zaključne žoge niso izkoristili, drugo so.

Grozer je bil z 20 točkami najučinkovitejši igralec tekme, Kovačević jih je dosegel 19.

Rusi odpihnili Belgijce

Odbojkarji Rusije, krvniki Slovenije v četrtfinalu evropskega prvenstva na Poljskem, so se brez težav uvrstili tudi v finale. V polfinalu so povsem nadigrali največje presenečenje turnirja, Belgijo, zmagali so s 3:0 (14, 17, 17) in v petih tekmah prvenstva še vedno niso izgubili niti niza.

Da bo tako, je pokazal že začetek. Maksim Mihajlov je tekmecem že takoj pokazal, kdo bo gospodar igrišču, s servisi jim je pognal strah v kosti, odličen je bil tudi v napadu. Za njim ni zaostajal niti Dimitrij Volkov in Rusi so ob prvem tehničnem odmoru vodili z 8:2, nato pa prednost le še večali. V prvem nizu so dosegli šest asov, s svojimi servisi pa so Belgijcem tudi preprečevali učinkovit napad.

V drugem nizu je bil odpor Belgijcev sicer nekoliko boljši, toda kakšna priložnost se jim ni ponudila. Rusi, ki so igrali nekoliko slabše kot v prvem nizu, so vodili od začetka do konca niza, v končnici so prišli do sedmih točk prednosti. V tretjem nizu so izbranci Sergeja Šljapnikova na začetku povedli s 5:1, nato pa prednost nekaj časa vzdrževali, ob koncu pa spet dodali plin in prišli do zanesljive zmage.

V ruski vrsti, ki je bila prepričljivo boljša v vseh elementih, je bil z 18 točkami najučinkovitejši Volkov, Mihajlov jih je dosegel 13. Pri Belgiji je 10 točk dosegel Tomas Rousseaux.