Gianijevi fantje znajo igrati tudi brez Gasparinija

Prvi eksperiment novega slovenskega selektorja uspel. Štern in Pavlovič sta se proti Romunom izkazala.

Objavljeno
01. avgust 2015 00.37
Uroš Pavlovič na tekmi Evropske lige med Slovenijo in Makedonijo. Maribor 5. julij 2014.
J. P., šport
J. P., šport
Craiova – V prvem dvoboju, v katerem je bil prisiljen eksperimentirati, odkar je zasedel izpraznjeni stolček selektorja slovenske odbojkarske reprezentance, Andrea Giani ni dobil uvida, kako močna je njegova vrsta brez nekaterih ključnih igralcev. Kajti tudi Romunija je v včerajšnjem dvoboju evropske lige nastopila v zelo pisani postavi.

Ker Giani v Craiovi ni mogel računati na prvega korektorja Mitjo Gasparinija (družinske obveznosti) in standardnega blokerja Danijela Konciljo (poškodba), je žrtvoval še organizatorja igre Dejana Vinčiča in sprejemalca Klemna Čebulja in ju, vsaj uvodoma, pustil na klopi. Tako so se v udarni postavi znašli tudi Tonček Štern, Uroš Pavlovič, Gregor Ropret in Alen Šket, ki jih je sicer večinoma najti med rezervisti. A tudi na drugi strani ni bilo nič drugače: Romunija brez Raduja Gontariuja, Bogdana Olteanuja in Christiana Barthe je bila vsaj za razred slabša, kot če bi bila izkušena trojica v pogonu.

Glavna romunska nevarnost sta bila orjaka ob mreži Mihai Gheorghita (215 cm) in Andrei Spinu (210 cm), blokerska naveza pri gostiteljih je bila torej v povprečju kar decimeter višja od slovenske. Toda nepisano pravilo, da blokerji ne dobivajo odbojkarskih tekem, je vnovič obveljalo. Slovenija je bila v vseh prvinah igre občutno boljša od tekmeca, bila vnovič več kot polovično učinkovita v napadu (54 %), spet močno pritisnila z začetnim udarcem, delala manj napak od nasprotnika in bila celo kanček boljša tudi v bloku, ki tudi po sedmih dvobojih še ni na pričakovani ravni.

Ponovil se je sicer scenarij s številnih prejšnjih obračunov, tudi tokrat so Gianijevi izbranci slabše začeli tekmo, ko pa so na začetni udarec kapetana Tineta Urnauta vknjižili štiri točke zapored in prvič prešli v vodstvo, ga niso več izpustili iz rok. Še enkrat več se je potrdilo, da so Slovenci ob pozitivnem rezultatu težko premagljivi, če pa morajo tekmeca loviti, se lomijo in delajo nepotrebne napake. Domači trener Danut Pascu je deloval brezbrižno in pišmeuhovsko, saj je prvi polminutni odmor zahteval šele, ko so naši fantje ob servisu Pavloviča osvojili še šesto točko zapored in ušli na neulovljivih 17:11. Zdelo se je, da je Romunom pravzaprav vseeno, kako se dvoboj razplete.

Ne glede na to, v kakšni postavi je bil tekmec na drugi strani mreže, je selektor Giani lahko zadovoljen s prispevkom rezervistov, ki so bili včeraj potisnjeni na veliko sceno. Za Ropreta in Šketa to ni bilo nič novega, saj sta imela pod Luko Slabetom izdatno minutažo, za Šterna in Pavloviča pač. Komaj 19-letni korektor Calcita z eksplozivom v roki se je italijanskemu strokovnjaku za zaupanje zahvalil s pogumno igro in kar dvotretjinskim napadalnim izkoristkom, novopečeni bloker Posojilnice Dob pa je blestel pri začetnem udarcu, saj je vsak tretji slovenski servis (pa čeravno ne močnega in s tal) prispeval ravno on.

Z zmago so si Slovenci že zagotovili vsaj drugo mesto v skupini B (trenutno so točkovno poravnani z Grki), kar pa jih neposredno še ne vodi v polfinale, kamor ne bo napredovala slabša drugouvrščena reprezentanca iz obeh skupin. Da bi rešili vse dvome o napredovanju, potrebujejo v današnjem drugem obračunu z Romuni še najmanj dve točki oziroma zmago s 3:2. Tudi če se načrt izjalovi, pa jim ostaneta še mariborska dvoboja z Grki.