Gimnastična farsa v Melbournu

Na tekmi svetovnega pokala v športni gimnastiki v Avstraliji le pet Evropejcev in ena Evropejka, tudi Slovenci so ostali doma.

Objavljeno
01. marec 2017 15.05
ap/Belgium Gymnastics Worlds

Melbourne - Nova sezona svetovnega pokala v športni gimnastiki se je, po reformi tekmovanja, za specialiste po orodjih začela že lanskega novembra v Cottbusu, minuli vikend pa je Melbourne gostil prvo preizkušnjo v novem koledarskem letu. A se je razpletlo s pravcato farso, saj je »tja dol« odpotovala le peščica evropskih telovadcev - zgolj pet moških in ena ženska. Tudi slovenske odprave v Avstraliji ni bilo, po besedah selektorja Sebastijana Piletiča bi bil to prehud logistični zalogaj. Prva testa pripravljenosti bosta torej še ta mesec v Bakuju in Dohi.

Pri mednarodni zvezi (FIG) so se lani ponosno bahali z reformo, ki naj bi tekmovanju vrnila stari ugled in bi na tekme svetovnega pokala - v koledarju so le štiri (ob Cottbusu in Melbournu še Baku in Doha), vse ostale, tudi majska v Kopru, bodo odslej tekme izziva - vnovič zvabila najboljše telovadce sveta. A bodo morali funkcionarji očitno po hitrem postopku vnovič stakniti glave, saj odmevnejše udeležbe v Melbournu enostavno ni bilo. Omeniti velja mladega Japonca Kenza Širaija, ekipnega olimpijskega zmagovalca in svetovnega prvaka, ter trikratnega šampiona, Madžara Krisztiana Berkija, ki se vrača na sceno.