Gladka zmaga slovenskih odbojkarjev proti Hrvaški

Slovenska odbojkarska reprezentanca je na tretji tekmi evropske lige premagala Hrvaško s 3:0 in ohranila popoln izkupiček.

Objavljeno
19. julij 2015 00.15
ODBOJKA
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Maribor - Slovenska moška reprezentanca je v tretji tekmi evropske lige v Mariboru premagala Hrvaško s 3:0 in zabeležila tretjo zmago. Reprezentanci se bosta že jutri pomerili še enkrat.

Varovanci selektorja Adree Gianija so si zmago priborili v težkih razmerah, saj je bilo v mariborski dvorani zelo soparno, in zanesljivo prišli do osme zmage v desetih medsebojnih tekmah s Hrvati. Tokrat niso imeli najboljšega sprejema, tudi servis je bil slabši kot na prejšnjih tekmah, toda to Hrvatom, ki so nastopili v nekoliko nepričakovani postavi (brez prvega organizatorja igre), ni pomagalo, da bi lahko računali na uspeh. Slovenci so zelo dobro igrali v obrambi, tako v polju kot tudi na bloku, napad je bil iz točke v točko bolj zanesljiv, posledica je bila zanesljiva zmaga.

Slovenci, ki so tekmo spet začeli brez kapetana Tineta Urnauta, so prvi niz dobili, a ne brez težav. Servis na začetku ni stekel, do izida 6:6 so pri začetnem udarcu naredili kar štiri napake. A ko so začeli s servisom nekoliko manj tvegati, se je odprlo. Blok Alena Pajenka je pomenil vodstvo 9:6, po bloku Dejana Vinčića je bilo že 13:7. Gostujoči trener Igor Simončić je poskušal z odmori in menjavami, s tem mu je uspelo poslabšati zbranost Slovencev, njegovi ekipi pa ujeti priključek. V končnici so se približali na 22:23, toda napaka pri servisu in na koncu blok Danijela Koncilje sta pomenila, da je niz pristal v rokah Slovencev.

Ti so prevzeli pobudo tudi v drugem nizu, po točki Klemna Čebulja so že vodili s 13:9. Toda več kot očitno je, da v enakem ritmu niza še ne zmorejo odigrati. Gosti so se po zaslugi slabšega slovenskega sprejema hitro približali na točko zaostanka, zadnjič so minimalno zaostajali pri zidu 16:17. Nato je zablestel slovenski blok, Mitja Gasparini in Koncilja sta z njim poskrbela za vodstvo 21:15. Hrvati so se še približali na dve točki zaostanka 19:21, toda servisi Alena Šketa in zanesljiva igra v napadu so bili dovolj za štiri točke zaporedoma in vodstvo 2:0.

Tretji niz ni bil dosti drugačen od prvih dveh. Gostitelji so ob dobri igri v napadu, kjer Šket, Gasparini in Čebulj niso delali napak, ves čas večali prednost, po dveh atraktivnih točkah Čebulja so povedli z 18:11. Po tem rezultatu je selektor Giani v igro na mesto korektorja poslal Tončka Šterna in sprejemalca Jana Klobučarja, gosti so se nekoliko približali, a Klobučar je na koncu rešil težave, tako da je zmaga ostala doma.

Giani nezadovoljen z nihanji v igri

»Lahko smo zadovoljni. Posebej z rezultatom, v igri pa je bilo še vedno preveč nihanj, preveč padcev koncentracije. A igramo, da zmagujemo in mi smo danes zanesljivo. V obrambi smo danes igrali odlično, blok je opravil veliko dela, tudi napad je bil zadovoljiv. Hrvati so naredili nekaj sprememb v postavi, moram reči, da niso bili na ravni, kot so bili proti Belorusiji. Jutri je nova tekma, ne bo lahko, toda računamo na novo zmago,« je po tekmi povedal slovenski selektor Andrea Giani.

Evropska liga, skupina B

1. Grčija 4 4 0 12 točk

2. Slovenija 3 3 0 9

3. Romunija 4 2 2 6

4. Hrvaška 3 1 2 3

5. Belorusija 4 1 3 3

6. Turčija 4 0 4 0