Gonilo bratov in sester v športu je »moč dveh«

Sorodniki v športu: Najbolj slavna dvojca sestri Williams in brata Mahre. Na slovenski lestvici na vrhu brata Petrič.

Objavljeno
02. januar 2016 00.34
reu tenis
Vito Divac
Vito Divac

Ljubljana – Znana je zgodba o človeku, ki je iskal dušo, a je ni videl, in boga, ki mu je ušel. Ko je iskal brata, je našel tri. Psihologi za bratske in sestrske oziroma bratsko-sestrske naveze pravijo, da so najbolj globoke medčloveške povezave. Iz nje tudi izhaja znana misel, da kri ni voda.

Bratov in sester si seveda ne moremo izbirati, tako kot tudi očetov in mater ne. Žal se velikokrat zgodi, da se bratska zgodba ne konča srečno; kot denimo tista o Ablu in Kajnu. Od tega svetopisemskega prekletstva naprej se sorodstveno rivalstvo niza v različnih oblikah. Raziskave kažejo, da se pod vplivom notranjih in zunanjih družinskih dejavnikov, pogojenih z intelektualno razdaljo in nadarjenostjo, več kot tretjina navez končna z miselno razdaljo zaradi občutka oropanosti in zapostavljenosti mlajših sorodnikov.

V dvotretjinsko večino, ki je povezana s pristno igrivostjo iz otroštva, ko bratje in sestre več časa preživijo skupaj kot pa s starši, sodijo športne zgodbe. Gonilo bratov in sester v športu je moč dveh, ki ob delitvi visokih pritiskov omogoča učinkovitejše premagovanje ovir in hitrejši vzpon. Še zlasti, ko gre za navezo starejši-mlajši brat, kakršno v zadnjem času doživljamo s Petrom in Domnom Prevcem.

Najbolj znani sestri sta Američanki Serena in Venus Williams. Serena, olimpijska prvakinja iz Londona 2012 in 21-kratna zmagovalka turnirjev za veliki slam, je največja teniška igralka vseh časov, Venus pa se lahko pohvali z zmago na OI v Sydneyju 2000 in sedmi na turnirjih za grand slam. Prav tako sta zelo znana njuna rojaka, dvojčka Phil in Steve Mahre, zlati in srebrni slalomist Sarajeva 1984, v letih od 1979 do 1984 pa sta nanizala šest dvojnih zmag. V obeh panogah sester in dvojčkov – tenisu in alpskem smučanju – je tudi največ sorodstvenih navez. Marat in Dinara Safin(a) sta bila oba št. 1 svetovne lestvice, Andy in Jamie Murray sta letos sama osvojila Davisov pokal za Veliko Britanijo, dvojčka Bob in Mike Byran pa sestavljata najuspešnejšo teniško dvojico v zgodovini. V alpskem smučanju je v svetovnem vrhu več sester kot bratov. Zgodbo sta začeli Marielle in Christine Goitschell, nadaljevale sestre Mittermaier (Rosi, Evi in Heidi), sledila je dinastija Wenzlov (Hanni, Andy in Petra), pa četverka sester in bratov Cochran na čelu z olimpijsko prvakinjo Barbaro, sestre Irene in Maria Epple ter Maria in Sussane Riesch, dvojec Janica in Ivica Kostelić, v sedanjem času pa družinska ekipa Gisinovih (Dominique, Michelle in Marc) ter sester Fanchini (Elena, Nadia in Sabrina), Schild (Marlies in Bernadette) ter Lene, Nine in Mone Löseth.

Najbolj znana slovenska brata sta Borut in Darjan Petrič. Svetovno in še zlasti evropsko plavanje sta zaznamovala v 80., ko sta večkrat stala na zmagovalnih odrih – na EP v Splitu 1981 in Rimu 1983 na 400 m, prav tako tudi na sredozemskih igrah, ki so bile tisti čas med najbolj cenjenimi regionalnimi tekmovanji. Največ slovenskih bratskih navez je bilo sicer v hokeju na ledu. Peter in Domen Prevc sta z dvojno zmago v Engelbergu vsekakor spisala eno najlepših bratskih zgodb v zimskih športih. Če se jima bosta pridružila še Cene in nadarjena sestra Nika, utegne družina Prevc postati ena najbolj znanih v svetovnem športu, tako kot denimo sloviti bratje Di Maggio v bejzbolu (Joe, Vince in Dom), hokejski Staali (Eric, Marc, Jordan in Jared) ter kolesarska četverka bratov Pettersson (Gösta, Erik, Sture in Tomas) ali pač naši kolesarski bratje Valenčič (Rudi, Jože in Pavle).

Šport pa je zelo zaznamovala še ena bratska naveza, čeprav v tekmovanjih ni sodelovala, a je nanj v mnogočem odločilno vplivala in ga tudi opredelila. Več kot 65 let dolgo rivalstvo med Adolfom in Rudolfom Dasslerjem je ustvarilo fevd, ki je z blagovnima znamkama zasvojil športni in tudi siceršnji svet biznisa. Adi je zaslovel s športno opremo Adidas, Rudi pa s Pumo.