Göteborg grenka izkušnja za mlade slovenske atlete

Žan Rudolf, Robert Renner in Maruša Mišmaš bodo morali svoje razkošne talente še dokazati.

Objavljeno
03. marec 2013 18.07
ATHLETICS/
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Göteborg - Na 32. atletskem evropskem dvoranskem prvenstvu v švedskem Göteborgu so bili v slovenski reprezentanci tudi trije najstniki, ki še tekmujejo v mladinski konkurenci in tam posegajo po visokih mestih, a so na prvenstvu ostali brez uvrstitev.

Med njimi so bili Žan Rudolf (800 m), Robert Renner (palica) in Maruša Mišmaš (1500 m). »Žan Rudolf sodi v svetovni vrh te zime, saj je imel osmi izid na svetu s 1:48,96. V tej konkurenci, na dvoranskem EP, bi moram biti gladko v finalu. Ampak mladost ima verjetno svoje učinke, poleg tega pa ni imel sreče. Med njegovim tekom je bil pravi pretep na progi, pravo gladiatorstvo. Mislim, da bi morala mednarodna zveza zaostriti pravila. Mi smo sicer dali protest zaradi prerivanja in udarcev Nizozemca Thijmena Kupersa. Žal pa smo premajhni, da bi bili uspešni,« se je na petkovo dogajanje v tretji skupini kvalifikacij na 800 m ozrl Svjetlan Vujasin, trener Rudolfa in Mišmaševe in dejal, da morajo mladi kdaj dobiti po glavi, da napredujejo.

»Tako je Rudolf na žalost izpadel. Mislim tudi, da nima povsem razvitih notranjih odločitev, ki jih je potrebno sprejemati med takimi tekmami. V strnjeni skupini, kot je bila njegova, ki moral napasti in iti na čelo. Tega ni storil, Nizozemec pa je bil zelo grob. V tej bitki za prostor se je Rudolf izčrpal. Sicer moj cilj ni bila zimska sezona, ker tudi vadimo ne veliko v dvorani. Na EP smo šli ob pomembnih rezultatskih ciljih tudi zaradi situacijske metode treniranja in zato, da presekamo monotone treninge. Na prostem je tudi več prostora na progi in je med tekmo lažje reševati taktične težave, kot v dvoranah. Glavna tekma pa bo šele čez tri leta na OI v Riu da Janeiru, kjer bo Rudolf tekel 1:44 in s tem tam lahko pride do finala,« je smelo napovedal Vujasin.

Smola Mišmaševe

»Maruša Mišmaš bi morala biti glede na svoj letošnji osebni rekord in vrhunsko formo na drugem mestu v skupini in s tem v finalu. Padla je in nato šla divje v lov za skupino, kar se ne dela. To sem ji to povedal, vendar pa, očitno, jih morajo mladi dobiti po glavi, da dozorijo. Mišmaševa in Rudolf sta imela tokrat lepo priložnost kaljenja na velikih in težkih tekmah, ne le na 'vaških'. Lahko je biti prvi doma, na velikih tekmah pa se vsaka napaka zelo drago plača. Jasno je, da gre Mišmaševa proti svetovnemu vrhu v mladinski konkurenci in je velika favoritinja na letošnjem mladinskem EP,« je menil Vujasin.

Dvoranska tekma ima svoje zakonitosti

Osemnajstletni Renner je bil mlajši mladinski svetovni prvak leta 2011, njegov nastop na tem EP pa je njegov trener Milan Kranjc ocenil: »Nastop je bil zelo soliden, saj je prvič tekmoval na veliki članski tekmi. Za finale bi moral skočiti osebni rekord, 5,70 metra, ali pa 5,60 m, vendar vse višine v prvih poskusih. Poleg tega ima dvoranska tekma svoje zakonitosti. Pet, deset minut je bilo potrebno, da so prinesli palice, ki so bile potem vse na kupu. Tudi sam sem bil nervozen, ko se se tekmovalci drenjali, ker nisem vedel, kam in kako bo Renner spravil palice. Poleg tega sta bila na voljo le en ali dva poskusna skoka, ker enostavno ni bilo več časa. Še nikoli na večji tekmi tudi še ni začel na začetni višini 5,20 m. Dejal je, da je pričakoval več, kar je prav in upravičeno, saj mora tekmovalec stremeti k vrhunskim izidom.«

Osebni rekord Rennerja je zgolj šest centimetrov nižji od mladinskega svetovnega rekorda (5,68 m). »Vesel bom, če bo še kdaj osem ali 10 cm pod svetovnim rekordom. Vemo, kaj v članski konkurenci to pomeni. V tem primeru bi bil prek šestih metrov in bi dosegel enega najboljših dosežkov vseh časov. Ne bi bil vesel le on, ampak vsa Slovenija. Svetovni rekorder Sergej Bubka v sedanjih Rennerjevih letih ni tako visoko skakal. Renner potrebuje še nekaj let trdega treninga, da bo prišel na vrhunsko raven, manjka mu še nekaj moči in hitrost. Psihično in tehnično je zelo dober, na primerni in celo višji ravni za njegove trenutne motorične sposobnosti. Po skoku na 5,62 m je začutil, da se je priključil širši svetovni eliti, zato so tudi njegovi cilji večji in že razmišlja, da bi bil ob sanjskem razpletu na letošnjem SP v Moskvi v širšem krogu kandidatov za finale. Glavni cilj, na katerega ga bom pripravil, bo mladinsko EP v Rietiju. Osrednji cilj štiriletnega ciklusa pa so OI v Braziliji. Še vedno vztrajam pri izjavi izpred dveh let, da je cilj 5,80 m in s tem solidna uvrstitev v finalu, če bo priložnost za kaj več, jo bomo pa zgrabili,« je napovedal Kranjc.