Greiplu tretja zmaga, Božiča ustavil veter

Janez Brajkovič v 13. etapi Toura dobro nadzoroval tekmece, nekaj težav pa je imel v finišu.

Objavljeno
15. julij 2012 01.10
V. D., šport
V. D., šport
Le Cap d'Agde – Šprinterski dvoboj za zmago v 13. etapi na dan francoske državnosti je dobil Nemec Andre Greipel, Slovak Peter Sagan pa je zadržal zeleno majico najboljšega v etapah. V skupnem seštevku ni bilo sprememb. Jani Brajkovič je ostal osmi.

Vendar pa etapa, ki je bila po profilu namenjena klasičnim šprinterjem, ni bila tako »dolgočasna«, kot je kazalo na papirju. V zadnjih tridesetih kilometrih sta jo naredila izjemno razburljivo provansalski veter mistral in 1,5 kilometra dolg vzpon na Mont St. Clair (naklon 10,2 odstotka). Močan veter je prepolovil glavnino še pred vzponom, po izjemnem ritmu Evansa, Van den Broecka in Chavanela pa je na strmem in selektivnem klancu odpadlo nekaj šprinterjev, ki jim je bil zaključek pisan na kožo: Mark Cavendish, Matt Goss in Borut Božič. V zadnjih petnajstih kilometrih jih je ustavil izjemno neugoden stranski veter, tako da so zaostali za več kot sedem minut! Šprinterski ognjemet je bilo tako polovičen.

Po kazni Gossa, ki je Sagana oviral v petkovem šprintu s 30 točkami, ima Slovak 64 točk prednosti pred Greiplom, kar bi mu moralo zadostovati za končno zmago. Do Pariza je namreč le še ena etapa, namenjena šprinterjem. Zanimivost etape pa je bila, da sta Bradley Wiggins in Jurgen van den Broeck pomagala svojima šprinterjema. Boljši je bil Belgijec, čigar šprinterski adut je zmagal, Wigginsov odlični pomočnik v minulih etapah Edvald Boasson Hagen pa je bil tretji. »Če ne bi bilo Larsa Baka, bi ostal v ozadju. Čez klanec sem prišel zadnji v zasledovalni skupini,« je povedal o ključnem trenutku dirke Nemec, ki je letos zmagal že tretjič.

Brajkovič je odlično nadzoroval potek dirke vse do zadnjih kilometrov, ko je moral zavreti, ker je Danilo Hondo nespametno prečkal ovinek. Malo je manjkalo, da bi kakšnih 30 kolesarjev ušlo in v zadnjih petih kilometrih naredilo razliko. Brajkovič in Kišerlovski sta organizirala pametno postavitev za močan veter. Astana je svojega kapetana sicer zelo dobro varovala, kar je dober obet pred letos peklenskimi Pireneji.