Gruzincu se bo še oddolžil

Judo: Hojak deveti na SP, danes Tina Trstenjak in Andreja Leški.

Objavljeno
30. avgust 2017 21.32
Miha Šimnovec, poročevalec
Miha Šimnovec, poročevalec
Budimpešta – Martin Hojak je vnovič pokazal, da se je kljub mladosti sposoben enakovredno boriti z najboljšimi judoisti v kategoriji do 73 kilogramov. Ognjeni krst na svetovnem prvenstvu je prestal z 9. mestom, s katerim pa 19-letni Ljubljančan ni bil zadovoljen. Skromna pričakovanja, s katerimi je pripotoval v Budimpešto, so se po uvodnih zmagah občutno povečala.

Obetavni judoist Bežigrada je v uvodnem krogu šele v podaljšku strl odpor Nemca Igorja Wandtkeja, za katerega je bilo vseh upov konec po dobri minuti dodatka, ko je prejel še drugo kazen. Zatem je z iponom (10:0) štiri sekunde pred iztekom dvoboja izločil še Francoza Benjamina Axusa, v tretjem krogu se je dobro upiral izkušenemu Laši Šavdatuašviliju, ki se lahko med drugim pohvali že z dvema olimpijskima kolajnama (v Londonu je bil leta 2012 zlat do 66 kg, lani v Riu de Janeiru pa bronast do 73 kg).

Potem ko se je redni del razpletel z neodločenim izidom (1:1 v kaznih), je bil v podaljšku bolj zbran 25-letni Gruzinec, ki je že po nekaj sekundah izkoristil Martinov trenutek nepazljivosti, ga prijel, dvignil in vrgel na hrbet. Kako velika skala se je odvalila favoriziranemu Šavdatuašviliju s pleč, je pokazal z visoko dvignjenima rokama, s katerima je proslavil zmago in napredovanje v četrtfinale.

»Borba je bila taktična in izenačena – do napake, ki sem jo storil. Nanjo je Gruzinec, ki je premeten, potrpežljivo čakal od vsega začetka. Natančno je vedel, kaj mora storiti,« je razložil Hojak, potem ko je izgubil še drugi medsebojni dvoboj s Šavdatuašvilijem. Gruzinski borec je bil uspešnejši že na lanskem EP v Kazanu, na katerem se je ovenčal s srebrno kolajno, medtem ko je bil naš up tam 5.

»Brez skrbi, zagotovo ga bom tudi sam še premagal! Če se ne bo prej upokojil,« je Hojak v smehu prisegel maščevanje in še zmeraj zmajeval z glavo. »Nisem zadovoljen. Morda sta dve zmagi več, kot je marsikdo pričakoval od mene, toda sam sem meril višje,« je priznal in spotoma okrcal sojenje. »Nočem se izgovarjati, toda sodnik bi lahko Lašo kaznoval zaradi nedovoljenega trganja prijema z obema rokama. To bi lahko že tokrat jeziček na tehtnici prevesilo na mojo stran,« je razmišljal Ljubljančan, ki bo naše vroče žezlo na mladinskem evropskem prvenstvu v Mariboru (med 15. in 17. septembrom).

»Kot vselej bom tudi tam meril najvišje. Razlika med člansko in mladinsko konkurenco je resda ogromna, včasih imam občutek, kot da gre za povsem različna športa,« je pojasnil in pripomnil, da igra med člani pomembno vlogo taktika, ki jo pri mladincih uporabljajo le najboljši. »Je pa tudi pri mlajših tako, da lahko – naj bo slišati še tako zlajnano – vsak premaga vsakogar,« je še povedal Hojak.