Haye: Sporočite bratoma Kličko, da sem jaz prava št. 1!

Za mlajšega od ukrajinskih bratov je bil boksarski dvoboj med Dereckom Chisoro in Davidom Hayeom »šov spak«.

Objavljeno
16. julij 2012 13.26
Britain Boxing
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
London – Kadar mačke (Vitalija in Vladimirja Klička) ni doma (v ringu), miši plešejo. V soboto zvečer sta na razprodanem Upton Parku, štadionu angleškega prvoligaškega kluba West Ham, »plesala« Britanca Dereck Chisora in David Haye, uprizorila razburljivo boksarsko predstavo, ki se je razpletla s spektakularnim nokavtom in zmago slednjega v 5. rundi.

Chisora je v svojem slogu »marširal«, Haye pa se je tekmecu spretno izmikal in ga zaposloval z udarci, s katerimi ga je skušal držati na razdalji. Nekdanji svetovni prvak v težki kategoriji po različici WBA (osvojil ga je pred slabimi tremi leti z zmago nad ruskim velikanom Nikolajem Valujevom in izgubil po lanskem porazu z Vladimirjem Kličkom) je Chisoro prvič močneje zadel v drugi rundi z desnim direktom, na koncu tretje pa se je za hip sam znašel v težavah.

»Del Boy«, kakor se glasi vzdevek 28-letnega Angleža, ki se je na Otok preselil iz Zimbabveja, je namreč tedaj nasprotnika vrgel iz ravnotežja s silovitim levim krošejem. Toda Haye se je hitro vrnil v svoj ritem in v peti rundi z dvema natančno merjenima udarcema spravil na hrbet Chisoro, ki si je tako sploh prvič v petletni profesionalni karieri pobliže ogledal tla v ringu.

»Del Boy«, ki je moral februarja letos priznati premoč Vitaliju Kličku (po takratnem porazu je na novinarski konferenci napadel Haya in s tem podpisal predpogodbo za pravi obračun z njim), se je sicer pobral in nadaljeval dvoboj, ki pa ni več dolgo trajal. »Kosec« (Hayemaker) je namreč upravičil svoj nadimek in z izjemno kombinacijo petih udarcev načetega tekmeca še enkrat poslal na tla. Ko se je spet postavil na noge, je bil Chisora še naprej pripravljen boksati, a je vmes posegel sodnik in ga s prekinitvijo rešil hujših posledic.

Haye, ki je po lanskem porazu z mlajšim od bratov Kličko svoje rokavice že obesil na klin in si nato premislil, je po uspehu priznal, da ga je rojak presenetil. »Dereck ima eno od najtrših brad, kar sem jih doslej zadel. Večina težkokategornikov bi po takšnih udarcih, kakršne sem zadal Chisori, obležala, 'Del Boy' pa se je samo smehljal, kakor da mu ni nič. Za povrh me je večkrat močno zadel. Če ga pred obračunom nisem preveč spoštoval, sem mu po njem rekel, da bo nekega dne še šampion,« se je razgovoril 31-letni Anglež in potem objel poraženca, ki neuspeha ni jemal osebno.

»David me je ujel na napačni nogi in me poslal na tla, na katerih sem se znašel sploh prvič. To je boks, vendar se bom vrnil,« je obljubil Chisora, nakar je mikrofon v svoje roke spet vzel Haye ter se obrnil k nemškim in ukrajinskim novinarjem. »Bratoma Kličko sporočite, da sem jaz prava št. 1! Bil bi presenečen, če bi si Vitalij upal z menoj v ring. Boksal bo s tistim revežem in se nato umaknil v politiko. Če si želi pravi izziv, pa sem pripravljen,« je ukrajinskega šampiona po različici WBC še izzval »Kosec«. Ta se sicer (še) ni odzval, se je pa oglasil Vladimir Kličko, ki je njun dvoboj označil za »šov dveh spak«.

Omeniti kaže še, da sta Haye in Chisora boksala z luksemburškima licencama, ker jima ju britansko združenje ni hotelo izdati. Zanimivo je tudi to, da na spletni strani boxrec.com, po kateri določajo neuradne jakostne lestvice, njunega dvoboja (nemška televizijska postaja ZDF ga ni prenašala iz moralnih zadržkov) ne upoštevajo. Kot da se sploh ni zgodil ...