Hickey ob plačilu varščine začasno na prostosti

»Zamrznjeni« član IO MOK se je za zapahi znašel po avgustovski aretaciji zaradi preprodaje olimpijskih vstopnic.

Objavljeno
17. november 2016 16.31
Rio Olympics Ticket Scalping
J. P.
J. P.

Rio de Janeiro - Zaradi bolezni je danes brazilsko sodišče dovolilo »zamrznjenemu« predsedniku Evropskih olimpijskih komitejev (EOC), članu izvršnega odbora Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) in prvemu možu Irskega olimpijskega komiteja (IOC) Patricku Hickeyju, da ob plačilu varščine začasno zapusti zapor v Riu in del zdravljenja opravi v domovini.

Enainsedemdesetletni Irec je za zapahi od avgusta, ko so ga zavoljo nezakonite preprodaje vstopnic s še devetimi kolegi aretirali v času olimpijskih iger. »Vrnili smo mu že potni list, tako da lahko začasno zapusti Brazilijo,« je potrdila pristojna sodnica Juliana Leal de Melo. Hickey, ki ga tarejo zdravstvene težave s srcem, je/bo moral za varščino plačati kar 435.000 ameriških dolarjev.

Irec je sicer obtožbe kategorično zanikal, a se vseeno ni mogel izogniti uradni obtožnici. Datum sojenja še ni znan, po zatrjevanju njegovih odvetnikov lahko nanj čaka tudi do dve leti. Prav tako ta čas ni jasno, kdaj bo obtoženec zapustil Brazilijo in kdaj se mora vrniti. Hickey je sicer po aretaciji začasno izpregel z vseh svojih funkcij, kot vršilec dolžnosti predsednika EOC pa ga je nadomestil Janez Kocijančič.