Horvatova prva na 100 m, Renner in Domjanova brez norme za SP

Na 100 m ovire bi prvakinja Joni Tomičić Prezelj (Olimpija) tekla osebni rekord 13,45, vendar je pihal premočan veter v hrbet (+3,3 m/s).

Objavljeno
22. julij 2017 23.09
ima/atletika
A. V., STA
A. V., STA
Celje - Anita Horvat (Mass Ljubljana) je prvi dan odprtega slovenskega atletskega prvenstva v Celju zmagala v teku na 100 m in z 11,79 sekunde ter osebnim rekordom potrdila dobro formo za tek na 400 m, v katerem bo nastopila na svetovnem prvenstvu prihodnji mesec v Londonu. Za to tekmovanje sta normi neuspešno lovila Robert Renner in Veronika Domjan.

Renner (Kladivar) bi moral v skoku s palico za to izenačiti državni rekord 5,70 m, končal pa je s 5,40 m, Domjanova (Ptuj) pa je po bronu na mlajšem članskem evropskem prvenstvu na DP disk vrgla 55,95 m. Že pred DP se je lovu na normo na 800 m odpovedal Žan Rudolf (Mass) in na svoji razdalji v nedeljo ne bo tekel, na DP pa je slavil na pol krajši razdalji (48,17).

Na 100 m ovire bi prvakinja Joni Tomičić Prezelj (Olimpija) tekla osebni rekord 13,45, vendar je pihal premočan veter v hrbet (+3,3 m/s), med atleti pa je bil na tej razdalji brez ovir prepričljivo prvi Jan Kramberger (Mass, 10,54). Na 1500 m je naslov ubranila Maruša Mišmaš (Mass, 4:23,37), ki se vrača po poškodbi, med atleti pa prepričljivo Jan Kokalj (Kladivar, 3:52,62). Na 400 m je izven konkurence za DP prva v cilj prišla Maja Ćirić iz Srbije (53,37), naslov je osvojila drugouvrščena Jerneja Smonkar (Velenje, 54,97).

Tudi v troskoku je zmaga odšla na tuje. Hrvatica Paola Borović (13,32 m) je bila 11 centimetrov pred Petro Koren (Kronos, 13,21 m). V metu kladiva je Claudia Štravs (Olimpija) za skoraj deset metrov ugnala vso konkurenco (62,32 m). V suvanju krogle je nekoliko presenetljivo prepričljivo slavil Blaž Zupančič (Mass, 18,55 m), v metu kopja pa precej manj Matija Kranjc (Mass, 72,15 m). V štafeti 4 X 400 m je zmago v zadnji predaji in ob zaključku kariere Krki iz Novega mesta pritekel Gregor Kokalovič.

Horvatovo je zmotil ponovljen start, saj so sprinterke odtekle že 20 m, preden so jih prvič ustavili, kljub temu pa je dosegla osebni rekord. "Imela sem dovolj tekov doslej na 400 in sem želela preizkusiti hitrostno vzdržljivost na krajših razdaljah iz polnega ritma. To je zelo dobro za mojo disciplino, na 400 m. Pričakovala sem državni naslov, vendar sem vlogo favoritinje vzela z rezervo in sem tekla najbolje, kar je mogoče. Cilj na DP sta osebna rekorda, danes sem enega izpolnila, jutri še pride na vrsto tek na 200 m. Glede na to, da sem dosegla rekord, je to dobra popotnica za SP," je bila zadovoljna Horvatova.

Renner po bronu lani na EP v Amsterdamu in po nastopu na lanskih olimpijskih igrah letos na največjem atletskem tekmovanju ne bo nastopil. Na 5,20 in 5,40 m je letvico preskočil v prvih poskusih, na 5,55 m pa jo je trikrat podrl.

"Stvari so se začele zame zapletati na mitingu v sredo v Novem mestu, ko sem imel nekaj neuspešnih skokov in ti so mi prišli do živega psihično bolj, kot sem misli. Zato sem skakal s krajšega zaleta, s 14 korakov, kar pa ne omogoča skokov za 5,70 m. Želel sem si, da bi imel vsaj normo za EP prihodnje leto in bi že letos preskočil 5,55 m, žal pa mi tudi to ni uspelo in sezona je zame daleč od tega, kar sem si želel. Nastopil bom še na atletskem pokalu v začetku septembra in verjetno tudi na mitingu v Zagrebu, kjer ni običajno kakšne močne konkurence in lahko tam tudi s takimi skoki dosežem kakšno vidnejšo uvrstitev," je pojasnil Renner.

Domjanova je za več kot šest metrov zaostala za normo za SP, vendar še vedno upa, da bo v sredo, ko se zaključujejo prijave za SP, med dvaintrideseterico, ki bo tekmovala v britanski prestolnici. "Trenutno sem 36., upam, da bo prišlo do odpovedi in zato upanje ostaja. Danes pa se ni izšlo po načrtih, čeprav sem se dobro počutila, vendar sem delala tehnične napake pri izmetu. Malo grenak priokus ostaja, ker mogoče ne bom potovala v London, toda septembra bom nastopila še v Zagrebu in sezona zame nikakor ni končana," pa je pojasnila Domjanova.