Hrvat se je po hudem udarcu vrnil na vrh

Veslanje: dvojec, ki se poteguje za nastop v kvalifikacijah za OI v Riu, je razočaral.

Objavljeno
17. april 2016 22.29
Tanja Volarič
Tanja Volarič

Varese – Četudi se je šele pred manj kot mesecem soočil z udarcem, da ne bo mogel loviti olimpijskega nastopa in se je iz dvojca presedel v enojec, je primorski lahki skifist Rajko Hrvat ob uvodu v svetovni pokal zlahka ugnal konkurenco in si priveslal zmago v Italiji. S tem je le nadaljeval niz, ki mu je že lani prinesel dve odličji na velikih tekmovanjih.

Izolan se je lani dokončno razvil v zelo dobrega skifista v peresni kategoriji in se uveljavil v svetovnem vrhu, v Vareseju pa je pokazal še novo vrlino, dober štart, ki je bil doslej njegova najšibkejša točka. V finalu je tako že na 500 m prevzel vodstvo in s hitrim ritmom tekmo odločil že veliko pred ciljem, kar mu je v manjšo uteho po prekrižani možnosti nastopa v Riu, za katerega se zaradi neusklajenosti s potencialnim partnerjem Markom Bolho v lahkem dvojnem dvojcu vendarle ne bo potegoval.

»Malo sem presenetil samega sebe, da sem bil konkurenčen na štartu. Morda bi lahko iz sebe iztisniti še kaj več, vendar je to šele moja prva letošnja tekma v enojcu. Obenem bi skoraj dosegel nov osebni rekord, zmanjkali sta mi le dve sekundi, kar me še dodatno veseli. Koristili so mi tudi treningi v dvojnem dvojcu, v katerem se nama z Bolho žal ni izšlo, a sem šel zato s svojimi cilji naprej in rezultat je že tu,« je bil nadvse zadovoljen primorski veslač, ki bo imel zato pričakovano visoke ambicije tudi na EP.

Izolan je bil v Italiji prepričljivo najvidnejši član slovenske zasedbe, kar pa je skrb zbujajoče v luči bližajočih se OI, za katere Slovenija nima pravega kandidata. Dvojec Aleš Zupan-Janez Zupan se tokrat ni prebil niti do polfinala, Gašperja Fistravca pa je tokrat zaustavila bolezen, saj večer pred tekmo ni bilo jasno, ali bo sploh nastopil. Na koncu je končal kot 12. »Hrvat je dosegel odlično uvrstitev. To je tudi zame presenečenje glede na to, da je še tik pred odhodom večinoma veslal v dvojnem dvojcu. Fistravec je pokazal manj od pričakovanega, a kaže, da se mu dejansko pozna bolezen, ki ga je ujela pred nekaj dnevi in v tem trenutku ni v pravem stanju. Dvojec pa ni dosegel pričakovanega,« je bil jasen selektor Dušan Jurše, ki se bo po DP in prvomajski regati konec tedna odločil, kdo bo nastopil na EP in ali sploh kdo na olimpijskih kvalifikacijah. T. V.