Hrvat v slovensko zgodovino kot peti podprvak

Veslanje: Primorec Rajko Hrvat s srebrom na SP zaokrožil sijajno sezono.

Objavljeno
04. september 2015 21.00
Tanja Volarič, šport
Tanja Volarič, šport

Ljubljana – Slovensko veslanje je v zadnjih letih močno strmoglavilo, ob tem so se porajali upravičeni dvomi, kdaj, če sploh še kdaj, se bo bera odličij še obogatila. A včeraj se je ponovno vpisalo na svetovni zemljevid, pa ne v eni svojih tradicionalnih disciplin, marveč v lahkem skifu, v katerem je Rajko Hrvat sijajno sezono zaokrožil z naslovom svetovnega podprvaka.

Dan potem, ko je Slovenija ostala brez kvote za olimpijske igre v Riu de Janeiru in uresničitve prvega od dveh zastavljenih ciljev, je Hrvat poskrbel za drugačno razpoloženje. Roko na srce, delnice dvojnega dvojca v lovu za olimpijsko vozovnico niso kotirale prav visoko, Hrvatove v lovu na odličje pač, saj ni bilo mogoče spregledati sezone, ki jo je imel za seboj. Po odličju na EP in v svetovnem pokalu je pričakovanja spodbudil tudi sam, saj ni skrival, da se žene zgolj za enim ciljem, in to je bila ena od žlahtnih kovin. Čutil je, da je zanjo zrel tudi na svetovni sceni, četudi se je za SP konkurenca še nekoliko premešala, saj so se v lahki skif vrnili nekateri, ki so se skozi svetovne pokale še preizkušali v olimpijskem lahkem dvojcu.

Začetek finala je sicer poskrbel za nekaj živčnosti v slovenski vrsti, saj je Hrvat na 500 m prišel šele kot zadnji, šesti, štarti so namreč njegova najšibkejša plat. A ko je motor ogrel na delovno temperaturo, se je tudi razlika do tekmecev začela topiti. Na polovici proge je bil peti, po treh četrtinah tretji, Srbu in Novozelandcu pred njim pa so pešale moči. Najbolj prvemu, končno razliko do zlata pa je Hrvat nato meril v stotinkah – 79 ga je ločilo od tega, da bi Sloveniji priveslal šesti naslov svetovnega prvaka v zgodovini. Prekratek je bil bržkone prav za slabši štart, kar ga je pozneje tudi najbolj peklilo, četudi je povsem uresničil cilj, ki si ga je zastavil že pomladi, nazadnje pa julija, ko je vodstvo reprezentance odredilo, da se iz lahkega dvojca po zelo kratki epizodi vrača v enojca. S trenerjem Iztokom Butinarjem, ki ga spremlja celo kariero, sta tokrat res sijajno sestavila taktiko.

»Novozelandec je vzel zlato, ker je bil z mano na treningu v Bohinju in je mogoče tam videl moje prednosti in slabosti,« se je šalil presrečni član izolskega kluba. »Mislim, da sem dosegel res lep uspeh, ki tudi ni zadnji. Delali bomo še več in več, naslednja sezona bo odločilna za morebitni preboj na olimpijske igre. Kolajna bo za ta cilj dobra popotnica, ne samo meni, ampak vsej Sloveniji, veslaški zvezi in drugim veslačem,« je Hrvat včeraj ponovno zelo čustveno doživljal uspeh, ki ga sprva sicer ni bilo v njegovih načrtih, saj so ga že ob koncu pomladi iz lahkega skifa preusmerili v lahki dvojec. Če bi se ta z Markom Bolho obnesel, bi na SP lovila olimpijsko kvoto, ker se ni, je postal svetovni podprvak v skifu, neolimpijski disciplini. A kot je napovedal, glede Ria še ni vrgel puške v koruzo, nov projekt se bo začel pozimi.