Hrvatu tudi finalna vstopnica

V polfinalu na veslaškem svetovnem prvenstvu v Franciji je bil slovenski lahki skifist najhitrejši v svoji skupini.

Objavljeno
03. september 2015 14.13
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

Pariz - Slovenski lahki skifist Rajko Hrvat nadaljuje zelo prepričljive nastope na veslaškem svetovnem prvenstvu na francoskem jezeru Aiguebelette. Danes je namreč nastopil v dopoldanskem polfinalu in zmagal v svoji skupini, s tem pa se je suvereno prebil v veliki finale. Za seboj je pustil tudi Srba Miloša Stanojevića in Američana Nicholasa Trojana, senzacionalno pa je izpadel neuspešni branilec naslova svetovnega prvaka, Italijan Marcello Miani. Iz druge skupine so si napredovanje v finale A, ki bo na sporedu jutri ob 12.35, zagotovili Britanec Jamie Kirkwood, Nemec Konstantin Steinhubel in Novozelandec Adam Ling.

Hrvat je vnovič počasneje štartal in bil po prvih 500 metrih tretji, nato pa najprej švignil mimo Američana in zatem še Srba. Skozi srednji del proge je držal rahlo prednost in jo v finišu še oplemenitil do končne sekunde. Rajko se je z vsemi finalnimi tekmeci na tem prvenstvu že pomeril in jih vse po vrsti tudi že premagal, izjema je le Ling, s katerim sta opravila nekaj sparing tekem na pripravah v Bohinju, na njih pa je naš veslač deloval precej močnejši.

»Tretja tekma je bila nekoliko zahtevnejša od prvih dveh, tako da sem se moral malo bolj konkretno potruditi. Tudi jutri grem na maksimum, tako da je vse mogoče. Po rezultatih sodeč bo naš finale ena najzanimivejših preizkušenj na prvenstvu. Zelo smo izenačeni, odločale bodo malenkosti. Imam še malce rezerve, iz teh treh zmag je mogoče še nekaj potegniti in mislim, da sem na dobri poti. Če bom odpeljal pametno in z le nekaj manjšimi popravki, se mi dober rezultat ne bo izmuznil,« je poudaril Primorec, z njim pa se strinja tudi trener Iztok Butinar in za cilj postavlja kolajno.

Dvojni dvojec manj uspešen

Zato pa se je preboj v polfinale ponesrečil dvojnemu dvojcu z Janezom Zupanom in Gašperjem Fistravcem, ki je bil v četrtfinalu šesti v svoji skupini, kar mu zagotavlja jutrišnji »mali polfinale« (ob 15.20) za uvrstitev v polfinale C ali D. Po polovici tekme sta bila Janez in Gašper na tretjem mestu še v igri za napredovanje, nato pa nista zmogla več držati hudega ritma hrvaške, kubanske in azerbajdžanske posadke. Odločilna je bila tretja četrtina proge, v kateri sta Slovenca, ki sta odlično začela, zdrknila na peto mesto.

»Vstop v tekmo je bil zelo dober, lep čas sva bila druga in nadzorovala neposredne tekmece. Po polovici pa so se Azerbajdžanci in Kubanci izkazali za premočne in jim enostavno nisva mogla slediti, tako da sva bila v drugi polovici primorana popustiti. Sva razočarana, a je pred nama še polfinale C ali D, v katerem bo še potrebno iztisniti maksimum,« je bil nejevoljen Fistravec, trener Dušan Jurše pa je pripomnil: »Odločiti smo se morali za precej napadalno taktiko, skušali smo držati ukrajinsko ekipo, ki je bila v drugi polovici močnejša, a se niti njej ni posrečil preboj naprej. To je trenutni domet našega dvojca, zdaj pa se bo treba usmeriti v jutrišnji nastop za finale C, saj nas čaka nova izjemno zahtevna naloga. Zunaj so namreč ostale ekipe, ki so se letos že uvrščale v finale A na svetovnih pokalih in na evropskem prvenstvu. Kar bomo dosegli jutri, bo realna slika našega letošnjega dometa.«