IAAF doživljenjsko suspendirala tri ruske funkcionarje

Mednarodna atletska zveza je tri ruske funkcionarje kaznovala z doživljenjsko prepovedjo udejstvovanja v atletiki.

Objavljeno
07. januar 2016 18.13
FILES-ATHLETICS-IAAF-CORRUPTION-RUS
M. Ž., STA
M. Ž., STA
Lozana - Mednarodna atletska zveza (IAAF) je danes doživljenjsko prepovedala delovanje v športu nekdanjima ruskima funkcionarjema Valentinu Balahničevu in Papi Massati Diacku, sinu nekdanjega predsednika zveze Lamina Diacka, zaradi vpletenosti v podkupovalno afero in izsiljevanje.

Etična komisija IAAF je prav tako prepovedala delovanje v tem športu trenerju ruskih tekmovalcev v hitri hoji Alekseju Melnikovu, medtem ko je nekdanjemu vodji svetovnega protidopinškega laboratorija Gabrielu Dolleju izrekla pet let prepovedali delovanje v športu.

Balahničev je bil nekoč predsednik ruske atletske zveze, nazadnje pa zakladnik Iaaf. Etična komisija je sporočila, da je bila četverica vpletena v dogajanje, s katerim so večkrat krčili kodekse športa in pravila atletske zveze.

Med drugim naj bi tudi izsiljevali atlete ter jim grozili z razkrivanjem dopinških testov, če ne bodo plačali zahtevanih zneskov.

IAAF je namreč obravnavala primer Rusinje Lilije Šobukove, ki naj bi pred maratonom na olimpijskih igrah 2012 plačala 600.000 dolarjev, da niso razkrili njenega pozitivnega dopinškega testa, tako da je lahko nastopila na igrah. Pozneje je kot žvižgačica sodelovala s krovno protidopinško agencijo Wado in razkrila nečedno trgovanje, v katerega naj bi bilo vpletenih vsaj še pet ruskih športnikov.

»Vsaka nižja kazen bi bila glede na težo prekrškov nesprejemljiva. Doživljenjske prepovedi delovanja pomenijo tudi resno opozorilo vsem drugim. Vsi, ki škodijo športu ali atletiki, bodo kaznovani,« še opozarja Mednarodna atletska zveza. Balahničevu in Melnikovu ob prepovedi delovanja grozi še denarna kazen med 15.000 in 25.000 dolarji.