Idealni scenarij za Perkovićevo

Zlato na Hrvaško na atletskem evropskem prvenstvu: trije do treh zaporednih naslovov.

Objavljeno
17. avgust 2014 17.01
Saša Verčič, poročevalka
Saša Verčič, poročevalka

Zürich – Ker so po Barceloni 2010 evropska prvenstva v dveletnem intervalu, bo vedno več večkratnih zaporednih prvakov in tako so se predzadnji dan EP v Zürichu kar trije atleti razveselili tretjega naslova v nizu: Renaud Lavillenie v skoku s palico, Olga Saladuha v troskoku in Sandra Perković v metu diska. Slednja je navdušila z najboljšo daljavo (71,08) na svetu po letu 1992.

Sandra Perković je ena najbolj dominantnih atletinj zadnjega obdobja – podobno kot Avstralka Valerie Adams v suvanju krogle –, saj skorajda ne pozna poraza. Sem ter tja se ji zgodi kak spodrsljaj, kot denimo lani na domačem Hanžekovićevem memorialu ali pa pred kratkim v Glasgowu, ko je morala prvič po juliju 2012 priznati premoč v diamantni ligi. A na velikih tekmah je izjemno trdna, od EP v Barceloni 2010 je osvajala zgolj zlate kolajne, z izjemo SP v Daeguju, ki ga je morala izpustiti zaradi dopinškega prekrška.

V Zürich je prišla odlično pripravljena in motivirana, želja pa je bil rekord evropskih prvenstev (71,36 m; Diana Sachse, Stuttgart 1986). Ta nikakor ni bila nerealna, saj je letos njen disk dvakrat že poletel prek 70 metrov, a v soboto je za ciljem zaostala za 28 centimetrov, kljub temu pa navdušila z 71,08, novim hrvaškim rekordom, letošnjim najboljšim rezultatom na svetu in 18. v zgodovini meta diska. Na ta način je dodobra tudi ublažila hrvaški šok po pozni odpovedi skakalke v višino Blanke Vlašić. »Za rekord evropskih prvenstev se ni izšlo, sta pa najboljši letošnji izid na svetu in državni rekord idealni scenarij za Zürich. Bomo videli, ali sem se s tem izpraznila ali je ostalo v meni še kaj dinamita. Mislim, da vendarle lahko na prihodnjih tekmah dosežem še boljši rezultat,« napoveduje Hrvatica, prva tekmovalka v metu diska s tremi naslovi v zgodovini EP. Četudi ima pri komaj 24 letih ob treh zlatih kolajnah z EP še po eno enakega leska z OI in SP (je pa tudi še sredozemska prvakinja), motivacija ni vprašljiva, poleg tega, da si želi v prihodnje ubraniti vse te naslove, jo žene naprej tudi želja po rekordih. Na EP ga bo skušala tako popraviti v Amsterdamu, čez dober teden dni ga želi postaviti na mitingu Weltklasse v Zürichu ter tako na vseh štadionih, korak za korakom pa se želi približati tudi svetovnemu rekordu iz leta 1988 (76,80 Gabriele Reinsch) …

Dobra uvrstitev, slabši rezultat


Čeprav je imela v tej sezoni veliko težav – in je priznala, da bi jo brez tekmovalnega premora po evropskem ekipnem prvenstvu v Talinu gotovo končala predčasno –, je Snežana Vukmirović dosegla eno najboljših slovenskih uvrstitev v Zürichu. Predzadnji dan prvenstva je v troskoku zasedla 7. mesto, pri čemer je sprva le za centimeter ujela preboj med najboljših osem, želenih 14 metrov pa je bilo precej oddaljenih, saj je najdlje skočila v peti seriji – 13,82. »Po takšni sezoni sem zadovoljna z uvrstitvijo, 7. mesto v Evropi ni slabo, že finala sem bila zelo vesela. Nisem pa izpolnila svojega cilja, da skočim prek 14 metrov, pri čemer se dobro zavedam, kje delam napako – pri zadnjih dveh korakih ob vhodu na desko. Tega tu nisem mogla popraviti, za to je potreben zgolj trening, trening, trening,« je ocenila Vukmirovićeva, ki še vedno načrtuje skok prek 14 metrov tudi v tej sezoni, po kateri si ne namerava vzeti prav veliko premora, ampak se bo začela čim prej pripravljati za dvoransko SP 2015. Sonja Roman je v teku na 5000 metrov po prerivanju odstopila tri kroge pred ciljem.