Isakovićeva in Mankoč do zmag na 100 delfin

Sara Isaković in Peter Mankoč sta zadnji dan plavalnega DP v Mariboru prišla do pričakovanih zmag.

Objavljeno
29. april 2012 19.41
Posodobljeno
29. april 2012 20.12
D. O., Delo.si
D. O., Delo.si
Maribor - Prireditelji državnega prvenstva v plavanju so v nedeljo razdelili še zadnjih 10 kompletov odličij. Najuspešnejša posameznika tekmovanja sta bila Radovljičanka Sara Isaković in ilirijan Peter Mankoč, ki sta si v nedeljo priplavala še zmagi na 100 delfin.

Zanimiv je bil že uvod na 50 prosto, kjer je v ženski konkurenci po pričakovanjih zmagala Estonka Triin Aljand, ki nastopa za ljubljansko Ilirijo, drugouvrščena Velenjčanka Nastja Govejšek pa je s 26,12 dosegla nov slovenski mladinski rekord, že svoj drugi tovrstni dosežek na tem tekmovanju. Sara Isaković je v tej konkurenci osvojila peto mesto.

»Na 50 prosto sem pričakovala močno konkurenco. Nisem osvojila stopničk, a nisem razočarana, vesela sem, da imamo v Sloveniji tako močno konkurenco in da so dekleta tako hitra. Izid je bil soliden. Več sem si želela na 100 delfin, a ni bilo goriva v 'tanku', a to je že četrti dan državnega prvenstva, naporni treningi in tekma v Banji Luki. To se pozna na izidih. Pozitivna plat tega tekmovanja je, da je vsak start dober trening,« je po nedeljskih nastopih povedala najboljša slovenska tekmovalka, piše STA.

V moški konkurenci je bil najhitrejši Luca Salerno iz italijanskega Beluna, ki pa ima slovenske stare starše, a je vseeno osvojil le absolutni slovenski naslov, državnega pa mladi ilirijan Anže Tavčar.

Svojo tretjo zmago si je priplavala tudi Tjaša Vozel iz kranjske Zvezde, ki je v zadnjem tednu izboljšala slovenska rekorda na 50 in 100 m prsno, ob zmagi na 200 prsno pa si je izpolnila tudi lastno željo in končno dosegla izid pod 2:30. Triglavanka Neža Marčun, ena najbolj obetavnih mladih plavalk, tokrat ni imela možnosti za uspeh. Njen klubski kolega Rok Resman pa je z velikim naskokom zmagal v moški konkurenci.

V najdaljši disciplini, na 1500 m prosto, so medalje osvojile plavalke Gorenjske banke Radovljice, najboljša je bila mlada Špela Perše pred olimpijko v daljinskem plavanju Tejo Zupan. V moški konkurenci pa so prva tri mesta osvojili plavalci iz Italije, slovenski naslov pa je pripadel Ljubljančanu Nejcu Jurjevčiču. Obe mešani štafeti sta pripadli ekipama kranjskega Triglava.

Najboljši izid na štiridnevnem tekmovanju je z dosežkom 27,84 na 50 prsno odplaval Ravenčan Damir Dugonjič, ki ne skriva, da si v tej disciplini na majskem evropskem prvenstvu želi tudi medaljo. Posebnost tekmovanja pa je bilo letos tudi tekmovanje plavalcev-invalidov, ki so se za državne naslove pomerili v okviru sobotnega programa.