Isinbajeva zaključila bogato kariero

Dvakratna olimpijska prvakinja v skoku s palico, Rusinja Jelena Isinbajeva, je pri 34 letih končala kariero.

Objavljeno
19. avgust 2016 19.22
Posodobljeno
19. avgust 2016 19.36
Rio Olympics Pole Vaulter Retires
M. Ž.
M. Ž.

Rio de Janeiro - Ruska atletska ikona Jelena Isinbajeva je na današnji novinarski konferenci v Riu de Janeiru sporočila, da pri 34 letih končuje kariero.

Izjemna skakalka s palico je v svoji bogati karieri postavila kar 28 rekordov in ima v lastni trenutni svetovni rekord (5,06 metra), osvojila je dva naslova olimpijske prvakinje in sedem naslovov svetovne prvakinje (od tega štiri v dvorani).

Ruska atletinja svoje kariere ni končala na želeni način, saj zaradi kolektivne dopinške kazni ni smela nastopiti na letošnjih olimpijskih igrah v Riu de Janeiru. Mednarodna atletska zveza (IAAF) je namreč lanskega novembra zaradi sistematičnega dopinga rusko atletsko zvezo in njene atlete do nadaljnjega izločil z vseh mednarodnih tekmovanj.

»Nisem ne sodnik ne bog, zato je - če predsednik in člani Iaaf ocenjujejo, da so bili pošteni do čistih ruskih športnikov - to na njihovi vesti. Iaaf je postavil nemogoče kriterije, del katerih sem izpolnila, med drugim tudi to, da sem oddala pet vzorcev krvi in dva vzorca urina. A to se je izkazalo za nezadostno. Užaljenost in svoje besede, da tega ne bom odgovornim nikoli odpustila, sedaj zamenjujem z besedo 'odpuščam' in vse prepuščam volji boga,« je o odločitvi Iaaf povedala Isinbajeva.

Rusinja bo še naprej povezana z atletiko, saj so jo v četrtek imenovali v komisijo športnikov Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK). Atletinja je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass omenila tudi možnost o svoji kandidaturi na mesto predsednice Ruske atletske federacije.