Iz Arizone na domačo Koroško v lov na olimpijsko normo

16. svetovno prvenstvo v plavanju: prvo zlato za Nemčijo po šestih letih, Britanci v štafeti ugnali Američane.

Objavljeno
08. avgust 2015 01.55
Odpto DP Slovenije. Plavalka Oder Tjaša. V Kranju 6.6.2015
Siniša Uroševič, poročevalec
Siniša Uroševič, poročevalec
Kazan – Presežkov iz slovenskega plavalnega tabora šesti dan svetovnega prvenstva v Rusiji ni bilo in drugi večer zapored je minil brez svetovnega rekorda. Toda poznavalci ne dvomijo o novih izjemnih dosežkih v prihajajočem sklepnem koncu tedna sezone, ki jutri prinaša tudi nastop Anje Klinar v lovu na drugo slovensko uvrstitev v finale.

Pred Jeseničanko bo jutri izjemen boj na 400 m mešano, vrsto let paradni disciplini, dasiravno je v tej sezoni vidneje opozorila nase na 400 m prosto. V obeh disciplinah ima že normo za OI, dosegla jo je tudi na 200 m delfin. »Zdaj je kar koli težko napovedovati, ker za že tako zahtevno disciplino 400 m mešano zadnji dan prvenstva vsak pri sebi ugiba, koliko še mu je še ostalo telesne in psihične moči,« je omenila Anja Klinar v pričakovanju zadnjega nastopa v sezoni.

Za konec bo jutri na 400 m mešano nastopil tudi Robert Žbogar. Prav tako kot Klinarjeva že dolgo vadi pri trenerju Mihi Potočniku, obenem tudi selektorju slovenske reprezentance. Včeraj je na 100 m delfin s časom 53,10 zasedel 32. mesto, po nastopu je bil videti precej bolj zadovoljen kot ob ponesrečeni premieri na 200 m delfin. »Tam sem pričakoval precej več, moral bom prespati še kakšno noč za temeljito analizo, a o tem, da sem dobro vadil, sem se prepričal na tej 100-metrski preizkušnji,« je dejal včeraj plavalec in to predstavo označil kot obliž na prvo rano.

Podobno kot plavalec, doma iz Begunj, sta bili tudi Nastja Govejšek in Tjaša Oder, reprezentantki iz šaleško-koroških koncev naše dežele, po uvodnih razočaranjih včeraj bolj zadovoljni z doseženim v vodi Arene Kazan. Prva je bila prav blizu uvrstitve v polfinale na 50 m delfin, na 18. mestu jo je pičlih pet stotink ločilo od vizuma uvrstitve v prestižni popoldanski spored. »A ne morem si ničesar očitati, saj zjutraj še nikdar nisem bila tako hitra,« je omenila članica velenjskega kluba in niti ni razmišljala o tem, kje bi morda lahko pridobila še malce več hitrosti: »Zdaj res ne vem, če sem kaj narobe storila. Tekmovanja v 50-metrskih disciplinah namreč tako hitrejo minejo, da se komaj dobro zaveš doseženega. Skočiš v vodo in kar najhitreje poskusiš priplavati v cilj …«

Pri Tjaši Oder, lani ob tem času dvakrat finalistki na prvenstvu stare celine v Berlinu, je zgodba drugačna. V bazenu namreč tekmuje v najdaljših preizkušnjah, na 800 m in 1500 m prosto, lani si je poleg ravenskega someščana Damirja Dugonjića priborila ugled najboljše v slovenski vrsti. Toda sledila je selitev v Ameriko s kopico težav pri treningu, vrnitev domov ji v pričakovanju Kazana 2015 še zdaleč ni ponujala optimizma. Črne misli so se uresničile ob povsem ponesrečeni predstavi na 1500 m prosto, včeraj je bila na 800 m bližje svoje nekdanji ravni, a je s časom 8:38,85 za slabih pet sekund (8:33,97) zaostala za želeno olimpijsko normo.

»Toda v primerjavi s prvim nastopom je bil ta kar spodoben, jasno pa, da me zdaj čaka precej dela v lovu na normo,« je povedala Korošica in nato razkrila svojo zadnjo odločitev o popolni vrnitvi v domače kraje: »Sprva sem res načrtovala, da bi bila do decembra v ZDA, a zdaj bom prav vse podredila treningu za olimpijsko sezono po preverjenem receptu v domačem klubu na Ravnah pri trenerju Gorazdu Podržavniku. Povrhu je tu Gaja Natlačen, ki je zame zelo primerljiva pri treningu, v Arizoni sem vadila bolj zase, brez ustrezne primerjave v svojih disciplinah.« Študij bo tako nadaljevala na daljavo, veseli se prihajajočih počitnic v družbi prijateljic sredi Dalmacije v Vodicah, za vrnitev v ZDA bo, kot pravi, še napočil čas. Zdaj je pač podčrtan predvsem visok cilj v bazenu.

Sicer pa svetovno prvenstvo ni za vsakogar oddaja glasbenih želja. Tako gostitelji še naprej čakajo na novo zlato kolajno v plavanju po uvodnem podvigu Julije Jefimove, ene prvih ljubljenk ruske poletne scene, tudi včeraj ni bilo domače himne. A po šestih letih je na plavalnem SP odmevala nemška: na 200 m prsno je bil nepremagljiv Marco Koch, 25-letnik iz Darmstadta v zvezni deželi Hessen. Polne tribune v areni za 11.000 navzočih pa so najbolj oživele v velikem boju moških štafet, ko je britanska vrsta v zadnjih metrih ugnala favorizirano ameriško.