Izolana obrnila boja ali aligator?

Veslanje: Rajko Hrvat na SP od favorita do osmoljenca.

Objavljeno
29. september 2017 00.36
Mojca Finc
Mojca Finc
Sarasota – Edini slovenski tekmovalec na svetovnem prvenstvu v veslanju na Floridi Rajko Hrvat je nastope na vrhuncu sezone začel suvereno. A vse do četrtfinala, ko je doživel šok. Vse do 200 m pred ciljem je vodil, nato pa se iz čolna prevrnil v vodo. Obstaja možnost, da je z veslom zadel bojo ali celo aligatorja.

Izolanu, ki se dokazuje v lahkem enojcu, v letošnji sezoni ni šlo po načrtih, forma je nihala, rezultati niso bili na ravni, ki si jo je zastavil. A na zadnji tekmi za svetovni pokal v Luzernu je pokazal, da zmore, in si v zadnjem poskusu priboril vozovnico za Florido. »V zadnjih dveh mesecih se je zelo popravil, tehnično je močno napredoval, bil je med glavnimi aduti za kolajno,« je Hrvata ocenil reprezentančni selektor Iztok Čop.

Primorec je dobro pripravljenost potrdil že v uverturi SP. Zmagal je v svoji predtekmovalni skupini, v kateri je premagal aktualnega svetovnega in evropskega podprvaka Madžara Petra Galambosa, v konkurenci pa je vknjižil peti čas. Četrtfinalni nastop je začel zelo spodbudno, obetalo se mu je napredovanje v polfinale, a je v finišu z veslom udaril v plavajočo oviro in se prevrnil. »Bil je dobro na poti, gladko bi se uvrstil v polfinale. A imel je smolo, znašel se je v nesrečnem spletu okoliščin,« je pojasnil Jernej Slivnik, generalni sekretar pri Veslaški zvezi Slovenije (VZS).

Trener 31-letnega veslača Iztok Butinar je vložil uradno pritožbo, s katero je zahteval, da komisija pogleda posnetek in Hrvata uvrsti v polfinale kot 13. čoln. Pri Mednarodni veslaški zvezi (FISA) so resda pogledali Hrvatov nastop, a slovenski odpravi niso ugodili.

»Iz posnetka ni vidno, da bi bilo na progi karkoli narobe,« je razkril Slivnik in dodal, da tudi sam tekmovalec, ker je obrnjen s hrbtom proti cilju in vesla v hitrem tempu pod adrenalinom, težko oceni, kaj se zgodi v hipu, ko se vse obrne na glavo. Morda je preveč potopil veslo oziroma »zajel raka«, kakor pravijo v veslaškem žargonu, morda je zadel v plavajočo bojo – a FISA je presodila, da za ta scenarij ni dokazov, napako so pripisali tekmovalcu.

Pojavljajo se tudi ugibanja, da je Hrvata morda zmotil aligator, ki jih v parku Nathan Benderson v Sarasoti očitno ne manjka. »V ponedeljek sem pred tekmo slišal, da so enega potegnili iz vode. Prireditelji vsak dan prečešejo prizorišče in preverijo, ali se kje skriva kakšen,« je Čop, lastnik štirih olimpijskih kolajn, namignil, da bi lahko bil tudi plazilec potencialni krivec za Hrvatov nesrečni pripetljaj. Kaj pa je selektor, ki ga krasijo bogate izkušnje, svetoval Izolanu, potem ko je ves trud v hipu izpuhtel? »Namenoma ga nisem iskal. V zadnjih mesecih je vidno napredoval, bil je med favoriti za kolajno, prav zato verjamem, da mu ni lahko,« je odgovoril Čop.

Hrvatu izrednega napredovanja FISA ni omogočila, mu je pa odprla vrata za nastop v polfinalu C/D, v katerem je zmagal in se bo v soboto meril v finalu, ki mu lahko prinese največ 13. mesto.