Izziv za Kozmusa in Ratejevo

V Velenju v metu kladiva tudi Madžar Krisztian Pars in Pawel Fajdek.

Objavljeno
01. julij 2014 02.17
KOZMUS Primož, met kladiva, 24.5.2014, Slovenska Bistrica
Vito Divac
Vito Divac
Velenje – Navkljub odličnim atletom iz 31 držav bosta na 21. mitingu ob Dnevu rudarjev v ospredju najboljša slovenska reprezentanta – Primož Kozmus in Martina Ratej. V metu kladiva bo to mini evropsko prvenstvo, prva neposredna tekma kandidatov za kolajne na avgustovskem EP v Zürichu.

Kozmusovi tekmeci bodo aktualni svetovni prvak Pawel Fajdek, olimpijski šampion in branilec naslova evropskega prvaka Krisztian Pars, Lukas Melich, ki je lani na SP v boju za bron premagal Kozmusa, ter Markus Esser, Marcel Lomnicky in izkušeni veteran Szymon Ziolkowski. Vprašljiv je Sergej Litvinov, ki se je prehladil na moskovskem mitingu. Prek meje 80 metrov je letos dvakrat vrgel le Pars, največ 81,57 v Ostravi. Od najboljših bosta manjkala le prvi s svetovne lestvice, Egipčan Mostafa Al-Hamel (81,59 m), in Tadžikistanec Dilshod Nazarov. Kot je povedal menedžer velenjskega mitinga Luka Streiner, je bil Al-Hamel nedosegljiv, čeprav so želeli do njega priti prek več zvez. Kozmus bržčas za zmago ne bo konkurenčen, ker mu letos ne gre vse po načrtih. Zaradi težav s poškodbami še ni na ravni želenih rezultatov. »Forma se počasi stopnjuje. Pričakujem mete okrog 76 m,« je napovedal tretjo letošnjo tekmo Kozmus, ki je sicer najdlje, a zelo skromno vrgel na reprezentančni tekmi v Talinu – 73,02. Tudi takrat je napovedal mete okrog 76 m, vendar razmere očitno niso bile tako dobre, saj je bil tudi Pars (75 m) precej pod svojo letošnjo ravnijo.

Tekmica Ratejeve, vodilne v diamantni ligi in zmagovalke Dohe (65,48 m) ter mitinga svetovnega izziva v Ostravi, bo Nemka Linda Stahl, bronasta na OI v Londonu in lani četrta na SP. Letos je v izvrstni formi. Z najboljšim izidom sezone – 67,32 m – je zmagala na diamantni ligi v New Yorku. Tekmici najboljšim metalkam kopja letošnje sezone pa bosta še Srbkinja Tatjana Jelača in Nemka Katharina Molitor. Vrhunska zasedba bo tudi v šprintu. Mladi Jamajčan Kemarley Brown je ta čas tretji šprinter sveta z 9,91. Velenjčani si želijo, da bi padel rekord mitinga Američana Mookija Salaama (10,09).

Tina Šutej bo imela v Nemkah Karolini Hingst (letos 472 cm) in Katharini Bauer pravšnjo konkurenco za naskok na najboljši rezultat sezone, če že ne državni rekord (471 cm), prav tako tudi Marina Tomić, ki je v soboto na mitingu v Ljubljani s 13,07 tekla drugi izid kariere. Konkurenca je dovolj dobra, da bi se lahko spustila pod mejo 13 sekund. Na 1500 m bosta v središču pozornosti Maruša Mišmaš in Sonja Roman. Imeli bosta odlično konkurenco na čelu z Rusinjo Ano Miščenko. Za državni rekord ima pripravljeno konkurenco tudi Žan Rudolf. Pet tekačev na 800 m je že teklo pod 1:47.

Med najboljšimi slovenskimi atleti in atletinjami v Velenju ne bo Snežane Vukmirović. Miting se bo začel ob 16.20 z metom diska. Osrednji disciplini – met kopja in kladiva –- bosta na sporedu ob 19. uri in 20.30.