Jadralca Janežič in Podlogar mladinska svetovna prvaka

V svoji zadnji tekmi v razredu 29er sta opravila z vso konkurenco, zadnji dan tudi z dotlej vodilnima Novozelandcema.

Objavljeno
03. januar 2016 12.34
J. P.
J. P.

Langkawi - Obetavna slovenska jadralca Peter Lin Janežič in Anže Podlogar sta vrhunsko začela novo koledarsko leto, saj se z mladinskega svetovnega prvenstva v razredu 29er v Maleziji vračata z zlatima odličjema. Že po predzadnjem dnevu sta imela sijajno izhodišče, danes pa sta švignila še mimo dotlej vodilnih Novozelandcev Jacksona Keona in Nicka Egnota Johnsona ter se veselila šampionske lovorike. Bron je pripadel Norvežanoma Tomasu in Madsu Mathisenu.

»Zaslužena zmaga, s katero je ob koncu jadranja v razredu 29er poplačan ves pretekli trud,« sta prvaka kratko pojasnila ob vrnitvi na kopno. Peter in Anže sicer skupaj tekmujeta dobri dve leti, oba pa se z jadranjem ukvarjata že od malega: Janežič ga ima že v genih, saj je znan jadralec tudi njegov oče Andrej. Že na lanskem svetovnem prvenstvu v Angliji sta bila najboljša Evropejca, četrta v absolutni svetovni konkurenci in druga med mladinci, sta tudi dvakratna zmagovalca skupnega seštevka evropskega pokala. Oba sta zavzeta dijaka: 18-letni Peter obiskuje četrti letnik športne gimnazije Šiška, leto dni mlajši Anže pa gimnazijo Bežigrad, mednarodno usmeritev.

»Za fanta je bilo to zadnje tekmovanje v tem razredu, ker je skoraj nemogoče obdržati primerno težo. Ugotavljam, da imata res minimalno 'tanko kožo', ki je primerljiva s smučarji skakalci. V kratkem začnemo priprave v olimpijskem razredu 49er,« je poudaril njun trener Andrej Janežič. V razredu RS:X je Toni Vrščaj zasedel končno 23. mesto, v laserju radialu pa je Taš Kolman tekmovanje sklenil na 57. mestu.