Janez Svoljšak evropski prvak v lednem plezanju

Škofjeločan je sezono svetovnega pokala končal z zmago na Južnem Tirolskem in s 3. mestom v skupnem seštevku.

Objavljeno
31. januar 2016 18.43
Janez Porenta
Janez Porenta

Rabenstein - Slovenski ledni plezalec Janez Svoljšak je v tednu dni še drugič premikal mejnike. Potem ko se je minuli konec tedna v Saas Feeju z drugim mestom prvič v karieri zavihtel na stopničke svetovnega pokala (kar se Slovencem prej ni posrečilo sedem let), je danes storil še korak naprej in na sklepni četrti tekmi sezone celo zmagal in v skupnem seštevku težavnosti končal na tretjem mestu. Ker je preizkušnja obenem štela za evropsko prvenstvo, se je okitil tudi z naslovom najboljšega na stari celini.

Dvaindvajsetletni Škofjeločan, sicer član AO PD Kranj, je kot edini dosegel vrh tako polfinalne kot finalne smeri, na zmagovalnem odru pa sta mu družbo delala Švicar Yannick Glatthard in Južnokorejec Hee Yong Park. S tem se je razveselil prve zmage v članski konkurenci, predlani je namreč že postal mladinski svetovni prvak. V skupnem seštevku sezone je premoč priznal Rusu Maksimu Tomilovu in Parku.

»Janezova sistematičnost in predanost športu sta vendarle dali rezultat. Žal so bile v sezoni le štiri preizkušnje svetovnega pokala, na katerih je Janez stopnjeval formo in izboljševal rezultate. Po tekmi v Koreji je poudaril, da ima še rezerve in je sposoben še boljših dosežkov. Ta teden so ga izbrali za lednega plezalca leta 2015, naslov je zasluženo potrdil še s srebrom in zlatom na preizkušnjah svetovnega pokala,« je Svoljšakov izjemen uspeh pospremila načelnica Komisije za gorske športe Planinske zveze Slovenije (PZS) Jasna Pečjak.

»Dan sem začel zelo dobro z vrhom smeri in polfinalnim prvim mestom, zato sem v finalu nastopil zadnji. Finalna smer je bila dolga, nekateri gibi težki, a je pretehtala vzdržljivost. Splezal sem do vrha, Švicar pa je z vrha padel, razlike so bile naposled majhne, neobičajno pa je, da po dolgem času v moški konkurenci na stopničkah ni bilo nobenega Rusa. Počutim se fenomenalno, to je vendarle moja prva zmaga v svetovnem pokalu, hkrati pa šteje še za naslov evropskega pokala. Vse se je poklopilo v enem dnevu, zame je to res odličen zaključek sezone,« pa je za spletno stran PZS strnil vtise slovenski junak.