Janežič rekordno v Linzu

Slovenski atlet Luka Janežič je na mitingu v Linzu izboljšal državni rekord v teku na 400 metrov (46,54).

Objavljeno
31. januar 2016 19.15
M. Ž., STA
M. Ž., STA

Linz - Slovenski atlet Luka Janežič (Kladivar Celje) je na slovenskem dvoranskem atletskem prvenstvu v krožnih tekih v Linzu - tekma je bila v Avstriji, ker v Sloveniji ni dvorane za tovrstna tekmovanja - postavil slovenski rekord na 400 m.

Janežič je razdaljo pretekel v času 46,54 sekunde in za pet stotink izboljšal svoj prejšnji rekord (46,59), ki ga je dosegel 31. januarja lani na Dunaju. Janežič je na svojem prvem nastopu v zimski sezoni obenem tekel hitreje od norme (46,70) za nastop na dvoranskem svetovnem prvenstvu marca v Portlandu v ZDA (normo za to tekmovanje je sicer dosegel že lani).

Dvajsetletni Janežič je bil bronast na lanskem evropskem prvenstvu za mlajše člane v estonskem Tallinnu, na svojem prvem članskem svetovnem prvenstvu avgusta lani v Pekingu pa je v kvalifikacijah teka na 400 m zasedel skupno 28. mesto med 44 tekmovalci in za 20 stotink zgrešil polfinalni nastop. S 45,28 sekunde pa je dosegel državni rekord in tudi normo za olimpijske igre v Riu de Janeiru.

»Zelo sem vesel, za prvo tekmo letos je bilo odlično. Cilj je bil tek po 47 sekundami in sem bil kar presenečen nad končnim izidom. Očitno smo delali pravilno, četudi sem se v Budimpešti na treningu pred slabim mesecem dni poškodoval. Zato je bila moja prva tekma v sezoni, saj sem imel poškodovano zadnjo ložo na nogi in sem opravljal terapije. Bile so uspešne in danes nisem čutil nobenih bolečin. Sicer pred startom nisem vedel, kako bo šlo in je bilo nekaj nervoze. Po prvem krogu sem že s precejšnjo prednostjo vodil in nato odtekel sam brez konkurence tako dober izid. Moj cilj je tako dosežen že na prvi tekmi, norma in državni rekord, sedaj se bom mirno pripravljal na SP v Portlandu, kjer se z uvrstitvijo ne bom obremenjeval. Do SP bom imel še štiri tekme, na Dunaju, v Linzu ter Dublinu in Madridu,« je pojasnil Janežič.

Tomičeva najboljša na 60 m z ovirami

Normo za svetovno prvenstvo ima že tudi Marina Tomič (Kladivar), ki je v Linzu v okviru mitinga zmagala na 60 m ovire (8,21) in se zelo približala kriteriju Mednarodne atletske zveze (8,14), s katerim si je lani priborila nastop na SP. Druga je bila Joni Tomičič Prezelj iz Olimpije (8,49), ki je bila za Tomičevo (7,64) druga tudi na 60 m (7,66).

»Zelo sem zadovoljna z obema tekoma, saj sem v obeh disciplinah krepko popravila svoja letošnja najboljša dosežka. S tekom na 60 m bom letos zaključila, na tej razdalji z ovirami pa na prihodnjih tekmah pričakujem še boljše čase. Trener Matej Juhart je zadovoljen s potekom sezone, saj vse skupaj poteka po načrtu, glavni cilj pa je optimalna forma na SP v Portlandu,« je pojasnila Tomičeva.

Joni Tomičič Prezelj je o svojih nastopih povedala: »Na 60 m sem tekla osebni rekord in sem zelo zadovoljna, na ovirah pa imam še tehnične težave, ki jih bom skušala odpraviti na naslednjih tekmah.«