Janežič zanesljivo v polfinale

Slovenski rekorder v teku na 400 metrov se je prebil skozi kvalifikacijsko sito na dvoranskem SP v Portlandu.

Objavljeno
18. marec 2016 23.21
J. P.
J. P.

Portland - Za prvi slovenski nastop na dvoranskem svetovnem prvenstvu v atletiki v Portlandu je danes poskrbel državni rekorder v teku na 400 metrov Luka Janežič, ki je v peti kvalifikacijski skupini zasedel drugo mesto in se s časom 46,79 neposredno in zanesljivo uvrstil v polfinale, ki bo na sporedu v noči na soboto ob 3.45 po srednjeevropskem času.

»Počutim se izjemno, enkratno. To je bila zame ena najboljših in najzanimivejših tekem v karieri. Cilj sem dosegel, uvrstil sem se v finale in sem zelo, zelo vesel,« je za STA ocenil Janežič, ki je vpisal skupno deveti čas, najhitrejši pa je bil Katarec Abdalelah Haroun (46,15). Luka, lani bronast na evropskem prvenstvu za mlajše člane, je tekel v zadnji skupini, ko je bilo že jasno, da bi moral doseči čas 46,66 za preboj v polfinale, če ne bi zasedel enega od prvih dveh mest: »Tega nisem vedel, moj cilj je bil zasesti prvo ali drugo mesto v skupini in ničesar ne prepustiti naključju.«

Tekel je na četrti progi, z ramo ob rami z branilcem naslova iz Sopota, Čehom Pavlom Maslakom, tudi dvakratnim zaporednim dvoranskim šampionom stare celine. »Bil sem vesel, ko sem izvedel, da bo Maslak tekel v moji skupini. Sva si kar malo usojena, saj sem že nekaj tekem tekel z njim. Vedel sem, da bo ritem hiter in da si bom moral izboriti dober položaj. Skušal sem držati visok ritem, a po prvem krogu me ni bilo v vodilni dvojici. Polfinale sem si priboril v drugih 200 metrih, zato sem še toliko bolj vesel. V prehitevanje sem šel v zadnjem zavoju pred ciljem, kar je zelo težko. Tudi to dokazuje mojo dobro pripravljenost,« je dodal Janežič, ki je zaostal zgolj za Maslakom (46,57), ki je vknjižil skupno peti izid.

»Med tekom sem se zelo utrudil, potrebna bo vrhunska regeneracija, da bom dobro pripravljen za polfinale, v katerem bom storil vse, kar je v moji moči, da bom vnovič dobro tekel,« napoveduje mladi Vodičan, ki je 12. februarja podrl dvoranski državni rekord (46,32), s tem časom bi bil v kvalifikacijah drugi. Obenem je že lani izpolnil tudi olimpijsko normo za Rio, med prijavljenimi za Portland pa je imel trinajsti letošnji čas.