Janja Garnbret drugič zapored, najboljša tudi v Villarsu

Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je dosegla drugo zaporedno zmago v težavnostnem plezanju za svetovni pokal.

Objavljeno
16. julij 2016 21.29
Posodobljeno
16. julij 2016 21.29
Na sliki Janja Garnbret. Svetovni pokal v šprtnem plezanju v Kranju, 14. novembra 2015 [Janja Garnbret,športno plezanje,Kranj]
Š. Ro.
Š. Ro.

Zürich - Po izjemnem uvodu in dvojni zmagi slovenskih športnih plezalcev prejšnji konec tedna v Franciji, je pravljica nadaljevanje dobila ta konec tedna v švicarskem Villarsu. Janja Garnbret je namreč po premierni zmagi na tekmi svetovnega pokala v težavnostnem plezanju zmagala še drugič zapored.

Komaj 17-letna slovenska plezalka, ki je očitno že prevzela štafetno palico slovenskih uspehov od Mine Markovič, je bila najbolj prepričljiva že v polfinalu, po Chamonixu pa dodala še eno zmago. Markovičeva se tokrat v finale ni uvrstila in polfinalni nastop končala na 15. mestu, v nadaljevanje pa se ni uvrstila tudi Rebeka Kamin, ki je bila 17.

Druga je bila Belgijka Anak Verhoeven, tretja pa Korejka Jain Kim. Slovenjgrajčanka se tudi tokrat ni ustrašila bremena, še enkrat več je potrdila svojo nadarjenost in ob navdušenem navijanju prehitela Belgijko, čeprav tokrat ni prišla do vrha, s tretjim mestom pa se je morala zadovoljiti Kimova. Takšen pa je bil vrstni red na prvih treh mestih tudi v Chamonixu.

»Za mano je še en nepozaben nastop. Gledalci so mi dali dodatno energijo, žal mi popolnoma do vrha ni uspelo priti, naredila sem vse, kar sem mogla, toda ne glede na to sem uživala v tekmi,« je takoj po tekmi dejala zmagovalka tekme v Villarsu.

Tokrat se Garnbretovi na vrhu zmagovalnega odra sicer ni pridružil tudi Domen Škofic, zmagovalec uvodne tekme v Chamonixu je namreč naredil napako in tekmovanje končal na 13. mestu. Toliko bolje je tekmoval Urban Primožič in osvojil peto mesto. Tako je izenačil svoji najboljši uvrstitvi na tekmah svetovnega pokala. Peti je bil tudi v Kranju leta 2011 in v Wujiangu na Kitajskem dve leti pozneje.

Zmagal je Kanadčan Sean McCool, drugi je bil Japonec Keiichiro Korenaga, tretji pa Francoz Thomas Joannes. Sicer pa je bilo v Villarsu še nekaj presenečenj, saj se v zaključek tekmovanja ob Škoficu nista uvrstila drugi z uvodne tekme Stefano Ghisolfi in četrti Gautier Supper. Tretji Slovenec na tekmi Martin Bregant je tekmovanje končal že v petek, ko je kvalifikacije končal na 33. mestu.