Janja Garnbret priplezala do novega mejnika

Olimpijska prvakinja v športnem plezanju je slavila zmago tudi na tekmi za svetovni pokal v Villarsu.
Fotografija: Janja Garnbret je blestela tudi v Villarsu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo
Odpri galerijo
Janja Garnbret je blestela tudi v Villarsu. FOTO: Jože Suhadolnik/Delo

Slovenska plezalna šampionka Janja Garnbret je niz zmag nadaljevala tudi v Švici. Olimpijska prvakinja je po Innsbrucku zmagala tudi na drugi tekmi za svetovni pokal v težavnosti. V Villarsu je kot edina v polfinalu in finalu osvojila vrhova v odločilnih smereh. Najboljša slovenska športna plezalka je v petkovih kvalifikacijah osvojila en vrh smeri od dveh, na tekmi pa je kot edina –  tako v ženski kot v moški konkurenci – osvojila vrhova smeri v polfinalu in finalu.

Po dvomesečnem premoru se je Garnbretova zmagovito vrnila v karavano. Težavnostno sezono je odprla šampionsko, s prepričljivo zmago prejšnjo nedeljo v Innsbrucku, v Villarsu pa je v manj kot tednu dni vpisala še tretjo zmago v sezoni, drugo po vrsti v težavnosti. Aprila je v Meiringenu v Švici sezono svetovnega pokala odprla z zmago v balvanih, nato pa si je vzela tekmovalni premor.

Šampionka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu je v Villarsu vpisala svojo še 51. uvrstitev na oder za zmagovalke. Pri svojih 23 letih je zbrala že 34 zmag v svetovnem pokalu (20 jih je dosegla v težavnosti, 14 zmag ima pa v balvanih). Toliko prvih mest ni osvojil še nihče v svetovnem pokalu v športnem plezanju.

V petkovih kvalifikacijah Villarsa je bila nepričakovano četrta, potem ko je prvo smer splezala do vrha, v drugi pa ne. V sobotnem polfinalu pa je znova pokazala zobe. V polfinalu je najvišje možno postavila letvico, do katere tekmice niso priplezale. V finalu je šla zadnja v smer. Za zmago bi morala premagati višino 37+, ki jo je postavila Američanka Brooke Raboutou. To je ekspresno dosegla in nadaljevala vse do vrha, čeprav je bila zmaga že varno v njenih rokah.

Na tretjem mestu je tekmo končala Raboutoujina rojakinja Natalia Grossman z višino 35+. V moškem finalu je zmagal Japonec Tajsej Homma (36+), na drugem in tretjem mestu sta pristala Američana Jesse Grupper (34+) in Colin Duffy (34).

Od Slovenk si je le Garnbretova zagotovila nastop v finalu najboljše osmerice. Svetovni podprvak Luka Potočar, ki je v Innsbrucku zasedel četrto mesto, je tokrat ostal pod mejo finala na 11. mestu. Z Domnom Škoficem, drugim slovenskim polfinalistom med moškimi, sta padla na višini 29+. Škofic je vpisal končno 12. mesto. Od finala ju je ločil le en gib.

Štiri tekmovalke so v polfinalu padle na višini 29+, na kateri sta se delili zadnji finalni vstopnici. O finalu je nato odločal dosežek kvalifikacij. Grossmanova in Francozinja Manon Hilly sta nastopili v finalu, Slovenka Mia Krampl in Japonka Mei Kotake sta ob isti višini na devetem oziroma desetem mestu ostali brez finala. Brez tega so ostale tudi Sara Čopar (27+), ki je bila 12., Vita Lukan (21+) je pristala na 17., Lučka Rakovec (19) na 18. in Tjaša Slemenšek (6) na 25. mestu. Martin Bergant (29.), Lana Skušek (37.) in Milan Preskar (41.) so tekmovanje končali v kvalifikacijah.

Karavana ostaja v Alpah. V Franciji bosta pred avgustovskim evropskim prvenstvom v Münchnu na sporedu še težavnostni preizkušnji v Chamonixu in Brianconu. Slovenski selektor Gorazd Hren bo v tem času od 7. do 17. julija vodil del slovenske ekipe na svetovne igre v Birminghamu v Alabami v ZDA.

Preberite še:

Komentarji: