Janja zmaguje, ker se ima »fajn« v steni

Garnbretova in Škofic najboljša v Briançonu za drugo dvojno slovensko zmago v zadnjih treh tekmah.

Objavljeno
25. julij 2016 10.21
Na sliki Janja Garnbret. Svetovni pokal v šprtnem plezanju v Kranju, 14. novembra 2015 [Janja Garnbret,športno plezanje,Kranj]
Špela Robnik
Špela Robnik
Briançon – Res da so slovenski športni plezalci že vrsto let v svetovnem vrhu, toda takšne prevlade na tekmah najvišje ravni še niso imeli. Na treh tekmah v težavnosti v tej sezoni sta namreč Janja Garnbret in Domen Škofic vzela dve dvojni zmagi, šele 17-letni Korošici pa je ob tem uspel kar »hat-trick«. Tokrat je s stene ni mogel spraviti niti dež.

Ta je namreč močno oteževal plezanje finalistkam, toda tudi na mokrih oprimkih je Garnbretova dosegla vrh smeri, tako kot tudi že v kvalifikacijah in polfinalu. »Vse je teklo prek stene, ampak smer je bila odlična in uživala sem. Na začetku je bilo sicer zaradi mokrih oprimkov nekoliko nelagodno, toda nato sem se sprostila, postalo mi je vseeno in je šlo. Zelo sem si želela doseči vrh, zato sem dala vse od sebe, da mi je uspelo,« je komentirala po zmagi, s katero je znova odpihnila vse tekmice. Tokrat sta se ji sicer najbolj približali Avstrijki Jessica Pilz in Magdalena Röck.

Kako sicer konkurenca gleda na njeno prevlado, jo ostala dekleta že sprašujejo, v čem je njena skrivnost? »Res neverjetno, da je to že moja tretja zmaga, tega res nisem pričakovala. V tej sezoni sem si za cilj zadala, da zmagam na eni tekmi za svetovni pokal. No, pa sem zmagala že na treh. Cilj je tako že dosežen, zdaj lahko samo še uživam,« je razposajeno pojasnjevala tekmovalka iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu, ki sicer trenira v velenjskem klubu. Izjemno nadarjena in gotovo plezalka prihodnosti, kar je o njej že pred časom dejala doslej najuspešnejša Slovenka na umetnih stenah Mina Markovič, pa sicer kot svojo največjo prednost vidi trdo delo in predanost. In potem se lahko ima »fajn« v steni.

»Pred sezono se pravzaprav nisem počutila stoodstotno pripravljeno. Ne vem, verjetno je bila težava samo v glavi. A sem te misli odgnala na stran in skušala le plezati tako kot znam. Sicer pa so treningi pred sezono potekali enako kot vsa leta doslej,« je povedala tudi o svojih pripravah na sezono, ki je sicer tudi njena prva prava na tekmah najvišje ravni, pa že osvaja vse po vrsti. Lani je nastopila le na dveh tekmah, skušali so jo še držati nazaj, da ne bi bil preboj prehiter in da se ne bi posledično prehitro naveličala. Po le petih tekmah v svetovnem pokalu je že peta plezalka na svetovni lestvici in zdi se, da je le nebo meja njenim uspehom v tej sezoni. Kot predstavnica mladega rodu tudi pooseblja nov plezalni slog, povsem drugačen stil, s kakršnim je denimo zmagovala Markovičeva. »Že od nekdaj plezam tako, izoblikovala sem nek svoj slog in ne mislim ga spreminjati. Plezam premišljeno, vsak gib je tudi zelo suveren,« je skušala opisati svojo zmagovalno formulo.

Veselje je bilo v Briançonu znova toliko slajše, ker je Zdravljico poslušala skupaj s srčnim izbrancem Domnom Škoficem, ki je dokazal, da njegova zmaga v Chamonixu še zdaleč ni bila naključje. V Villarsu se je uštel in izpadel v polfinalu, tokrat pa bil zato toliko bolj vesel, da se je vrnil na vrh. »Noro, neverjetno ... Sploh ne morem verjeti, da sem po slabi zadnji tekmi svetovnega pokala plezal tako dobro. Bil sem trden in verjel vase,« je dejal 22-letni Gorenjec, ki prav tako velja za enega najbolj nadarjenih plezalcev na svetu. Ne le v umetnih stenah, temveč tudi v naravnih, kjer tudi že premika mejnik za mejnikom. Plezalce zdaj čaka premor in nato nadaljevanje 19. avgusta v Imstu v Avstriji.