Janus ima pred finalom dve želji

Smučarski skoki: Slovenci pred zadnjima dvema tekmama vodijo v pokalu narodov.

Objavljeno
29. september 2016 00.41
Miha Šimnovec
Miha Šimnovec
Ljubljana – V Klingenthalu bosta konec tedna kar dva finala v smučarskih skokih. Jutri in pojutrišnjem bosta na tamkajšnji veliki napravi (HS-140) zadnji »poletni« tekmi za celinski pokal, v nedeljo pa bo arena Vogtland gostila še sklepno dejanje v veliki nagradi Mednarodne smučarske zveze (FIS).

Slovenski »selektor« Goran Janus se bo tokrat za spremembo preselil v reprezentanco B ter v petek in soboto »asistiral« trenerju Igorju Medvedu na preizkušnjah »2. svetovne lige«, na katerih bodo naše barve branili Tilen Bartol, Rok Justin, Robert Kranjec, Aljaž Osterc, Domen Prevc in Jurij Tepeš.

Tekmi bosta pomembni zlasti za Justina in najmlajšega od bratov Prevc, ki sta v odličnem položaju, da Sloveniji priskačeta sedmo »prenosljivo vstopnico« za nastope v uvodnem zimskem ciklusu svetovnega pokala. Medtem ko Rok v seštevku te periode v celinskem pokalu drži skupno drugo mesto, je Domen četrti, kvote pa osvojijo najboljši trije skakalci ob koncu določenega obdobja, vendar največ po eno na državo.

Omenjena šesterica se je proti Klingenthalu odpeljala davi, naša udarna ekipa pa bo pred odhodom v Hinzenbach, kjer bo pojutrišnjem predzadnja letošnja preizkušnja za veliko nagrado FIS, danes dopoldne opravila še trening na 80-metrski napravi v Planici ter na pot krenila po kosilu pod vodstvom Janusovih pomočnikov Janija Grilca in Nejca Franka.

Na zelo majhni Aignerjevi srednji skakalnici v Zgornji Avstriji (HS-94), na kateri si uradni poletni rekord s 96 metri iz lanskega leta lasti avstrijski as Gregor Schlierenzauer, bodo Slovenijo zastopali Jernej Damjan, Nejc Dežman, Jaka Hvala, Anže Lanišek, Peter Prevc, Anže Semenič in Miran Zupančič.

Na nedeljskem velikem finalu v Nemčiji bo nato naša vrsta nastopila z najmočnejšo postavo; Kranjcu in Tepešu, ki bosta po celinskem pokalu ostala na Saškem, se bodo iz Hinzenbacha po vsej verjetnosti pridružili še Dežman, Hvala, Peter Prevc in Semenič, sedmega udeleženca pa naj bi strokovno vodstvo izbralo med Domnom Prevcem in Laniškom.

Skupna zmaga v poletnem »svetovnem pokalu« se tokrat nasmiha Poljaku Macieju Kotu, ki ima pred zadnjima dvema preizkušnjama že 95 točk naskoka pred Nemcem Andreasom Wellingerjem in 114 pred Japoncem Takujem Takeučijem. Sledijo Norvežan Anders Fannemel (+ 140 točk), Nemec Karl Geiger (+ 143) in Kranjec (+ 153), ki je kot šesti najvišje uvrščeni Slovenec. Med elitno petnajsterico so od naših še devetouvrščeni Semenič (+ 176) ter Peter Prevc (+ 235) in Jaka Hvala (+ 243), ki zasedata 13. oziroma 14. mesto.

Janus ima pred sklepnim dejanjem dve želji. »Ob sedmi kvoti bi rad zadržal tudi vodilni položaj v pokalu narodov. To bi mi bilo pomembno »zgolj« za statistiko, kajti dobro se zavedam, da morebitno končno moštveno zmagoslavje (še) ne bi bilo noben oprijemljiv pokazatelj razmerja moči, saj so nekatere ekipe izpuščale tekme. Vendar pa tudi mi nismo vselej nastopili z vsemi najboljšimi možmi,« je dejal glavni trener slovenske reprezentance, ki ima pred zadnjima dvema postajama v pokalu narodov 62 točk zaloge pred drugouvrščeno Nemčijo, 129 pred tretjeuvrščeno Poljsko in 154 pred četrtouvrščeno Norveško.

Če je posamična lovorika tako rekoč že oddana Kotu, pa se obeta še nadvse huda bitka v moštvenem seštevku.