Japonci začasno umaknili sporni logotip za OI 2020

Logotip, ki naj bi bil plagiat, naj organizatorji OI 2020 v Tokiu zamenjajo z novim, zahteva japonska javnost.

Objavljeno
01. september 2015 13.19
Š. Ro., Delo.si
Š. Ro., Delo.si

Tokio - Prireditelji olimpijskih iger v Tokiu leta 2020 so sporočili, da so se začasno odpovedali uporabi logotipa za igre. Odločitev je posledica očitkov, da je stvaritev Kenjira Sana plagiat.

Tega ga je obtožil belgijski oblikovalec Olivier Debie, ki je zelo podoben logotip oblikoval za gledališče v Liegu. Resda njegove podobe ni parvno zaščitil, vseeno pa so njegovi odvetniki navezali stik s Tokiem in Mednarodnim olimpijskim komitejem. Uradna odločitev bo tako padla na sodišču.

Je pa v anketi, ki so jo opravili na televiziji TBS, pokazala, kar 85 odstotkov sodelujočih odgovorilo, da bi morali logotip zamenjati. Morda je tudi to botrovalo odločitvi, da za zdaj logotip začasno umaknejo, kmalu naj bi se mu tudi povsem odpovedali in izbrali novega. 

Sporni logotip Tokia 2020 je velika črka T (ki naj bi v angleščini predstavljala besede Tokio, Tomorrow in Team), obkrožena z rdečo črto v obliki srca. Logotip Debieja pa je zelo podoben, le da je črka bela, ozadje pa črno.

Težava z domnevnim plagiatorstvom je le zadnja v nizu za prireditelje iger čez pet let. Ti morajo nenehno krčiti stroške, nazadnje so se morali odpovedati nekaj tisoč sedežem na glavnem stadionu, ki bo za nameček nared pozneje, kot so načrtovali.