Jekleni mož v havajskem peklu

Triatlon: na današnjem SP v ironmanu na Havajih bo slovenske barve branil v Ljubljani živeči Velenjčan David Pleše.

Objavljeno
14. oktober 2017 02.02
Janez Porenta
Janez Porenta
Ljubljana – »Življenje poklicnega športnika? Treniranje od takrat, ko se zbudiš, do tedaj, ko vnovič ležeš v posteljo,« je formulo uspeha razkril 34-letni triatlonec David Pleše, jekleni mož, ki bo danes med 55 profesionalci z vsega sveta zastopal slovenske barve na SP v ironmanu na Havajih. In dodal: »Ključen ni le trening, temveč doslednost.« 

Slovenski triatlon kotira vedno više tudi v mednarodnem merilu, čemur pritrjujejo številni odmevni dosežki – Mateja Šimic je dvakratna zaporedna udeleženka OI, Denis Šketako evropski prvak v dolgem triatlonu, Jaroslav Kovačič pred mesecem bronast v isti disciplini, Domen Dornik in Jana Koradej sta resna kandidata za OI v Tokiu, Matevž Planko, Eva Skaza in Tjaša Vrtačič pa dosegajo odlične rezultate v mladinski kategoriji.

Vseeno zastavo našega vodilnega triatlonca še naprej uspešno nosi Pleše. S 34 leti je zrel in izkušen, tudi taktično vse bolj dovršen, zato si drzne imeti pred SP v ironmanu, na katerem povprečneži nimajo kaj početi, visoke ambicije. Velenjčan, ki se je s soprogo Nušo in dveletno hčerko Elo preselil v metropolo, želi nadgraditi lanski dosežek, ko je zasedel 17. mesto. Dosežek, ki je po eni strani odličen, po drugi pa se David zaveda, da ne pomeni njegovega skrajnega dometa.

Na svoj tretji nastop na SP v ironmanu v elitni konkurenci 55 profesionalcev se je pripravljal v miru in sproščeno, saj je imel že julija v žepu dovolj točk, da se je kvalificiral za vrhunec sezone. Bil je med prvimi 40 triatlonci z vozovnicami za Havaje, preostala petnajsterica je bila znana do 19. avgusta. Imel je skoraj dva meseca in pol časa za regeneracijo: »V tem času se je telo spočilo, nato sem lahko formo postopoma dvigoval do tekmovanja.« Vse odkar se je kvalificiral za SP, ni nastopil na tekmi, v celoti se je osredotočil na priprave.

»S pripravljalnim obdobjem sem zadovoljen, dobro je potekalo. Že septembra je bila forma na visoki ravni, v zadnjih dveh tednih sem storil vse, da se je še stopnjevala do vrhunske,« je pojasnil Pleše, ki si, kot mnogi, denimo petkratni svetovni prvak v triatlonu Javier Gomez ali dvakratni šampion v ironmanu Jan Frodeno, zaradi boljših razmer za delo kruh služi v Perzijskem zalivu, pri ekipi Bahrain Endurance 13 pod patronatom šejka Nasserja bin Hamada al Khalife, ki Velenjčana brezpogojno podpira.

Zadnje priprave za SP je opravil doma in jih poskušal prilagoditi peklu, ki ga čaka na Havajih: »Nekaj treningov sem opravil na Primorskem, kjer so bile temperature za optimalno vadbo primernejše. V zadnjih dveh tednih je bil poudarek na ohranjanju telesne pripravljenosti z nekaj več krajšimi, toda intenzivnejšimi treningi.« Za tekmo nima izdelanega načrta: »Zavedam se lastnih sposobnosti glede razporejanja moči, taktiko bom prilagajal glede na dogajanje med tekmo. Treningi so brutalno naporni, tekmovanja pa (naj)lažji del in na njih uživam.«