Jerebov boljši odpor še ni bil poplačan

Judoist Andraž Jereb na svetovnem prvenstvu v Astani izpadel v drugem krogu.

Objavljeno
26. avgust 2015 01.41
Andraž Jereb, 25.1.2014, Slovenska Bistrica
Mi. Š., šport
Mi. Š., šport
Astana – Na 31. svetovnem prvenstvu v judu, prvem doslej v Kazahstanu, ki se je v ponedeljek začelo v astanski ledni dvorani Alau, je drugi tekmovalni dan prinesel prvi slovenski nastop. Od peterice naših udeležencev na glavnem vrhuncu letošnje sezone je prvi na blazine stopil Andraž Jereb, ki se je ustavil na svoji drugi oviri v kategoriji do 66 kilogramov.

Judoist Bežigrada je v uvodnem krogu izločil Bekturja Rismambetova, sedmouvrščenega z majskega azijskega prvenstva v Kuvajtu. A 23-letni Žirovec je trepetal za napredovanje, saj so sprva za zmagovalca razglasili enako starega Kirgizistanca, takoj zatem pa so pristojni preklicali odločitev, potem ko so v ponovljenem posnetku ene od zadnjih akcij videli, da si je Rismambetov privoščil napako za izključitev.

V drugem krogu je Jereba na nasprotni strani tatamija pričakal izkušeni Colin Oates, bronasti z evropskega prvenstva leta 2011 v Istanbulu in sedmouvrščeni z olimpijskih iger v Londonu. Čeprav je bil 32-letni Britanec, ki na svetovni jakostni lestvici zaseda visoko sedmo mesto (Andraž je 36.), v tem obračunu favorit, se je moral za zmago zelo potruditi. Po izenačenem boju sta namreč jeziček na tehtnici na Oatesovo stran nagnili šele kazni, ki ju je prejel naš judoist.

S tesnim porazom se je zanj turnir v Astani končal po drugem dvoboju oziroma v šestnajstini finala – tako kot lani v Čeljabinsku, kjer je prestal svoj ognjeni krst na članskem SP. »S trenerjem Mirkom Šindičem sva zastavila pravo taktiko, saj me Colin ni mogel kar tako ugnati. Z njim sem se že boril na treningu in pred dvema letoma na veliki nagradi na Reki, kjer me je premagal z iponom. Tokrat sem se mu bolje upiral, na žalost pa to ni bilo dovolj,« je izjavil Jereb.

V pripravah za SP mu je med drugimi pomagal tudi starejši brat Sašo, ki je predlani svoj tekmovalni kimono pospravil v kot, vendar še zmeraj prek službe (usposablja policiste) ostaja v stiku z judom. Mimogrede: pred dnevi je v Izoli, kamor se je iz Ljubljane pripeljal s kolesom, zaupal, da se bo prej ali slej v ta šport vrnil tudi kot trener ...

V dvorani Alau se bosta danes pod slovensko zastavo borila Vlora Bedžeti (do 57 kg) in Rok Drakšič (do 73 kg). Judoistka Olimpije, ki je pred dvema letoma na SP v Riu de Janeiru navdušila z bronasto kolajno, se bo v uvodnem krogu pomerila z neugodno Tajvanko Chen-Ling Lien, azijsko podprvakinjo iz Kuvajta. V edinem dosedanjem medsebojnem obračunu je bila konec novembra '13 v Tokiu uspešnejša Lienova.

Drakšič, že dvakrat peti na SP (Rio de Janeiro '07 in Pariz '11), bo za začetek prost, v drugem krogu pa bo njegov tekmec Ukrajinec Sergij Drebot, ki se lahko prav tako pohvali že z nekaj izvrstnimi dosežki. To bo že njun tretji obračun, prva dva je – še v kategoriji do 66 kilogramov v letih 2009 in 2011 – dobil judoist kluba Z'dežele Sankaku, tretji pa je pred dvema mesecema na evropskih igrah v Bakuju v moštveni konkurenci pripadel 28-letnemu Ukrajincu.