Na Bledu le Fistravec in Hrvat

Slovenski selektor Dušan Jurše meni, da uvodna tekma svetovnega pokala za njegovo ekipo prihaja prezgodaj.

Objavljeno
21. april 2015 14.21
Gašper Fistravec in Matej Rojec na Bledu, 21. maja 2014
G. L., Delo.si
G. L., Delo.si

Bled - Bliža se začetek veslaškega svetovnega pokala, ki bo med 8. in 10. majem na Bledu, slovenski selektor Dušan Jurše pa meni, da uvodna tekma za njegovo ekipo prihaja nekoliko prezgodaj. Na blejsko uverturo bo Jurše prijavil zgolj skifista Gašperja Fistravca in Rajka Hrvata.

Po mnenju selektorja je slovenska reprezentanca v tem trenutku dokaj skromna, zato bi bilo nesmiselno na silo sestavljati več(je) posadk(e). »Od lanskega leta naprej ne prenašamo nikakršne ekipe in v tem trenutku poteka preverjanje posameznikov za kombiniranje posadk. V članski kategoriji trenutno ne vidim večjega števila kandidatov, ki bi se potegovali za posadko,« je dejal človek, ki je na mestu selektorja zamenjal tvorca velikih slovenskih uspehov v preteklosti Miloša Janšo.

Trenutna slovenska zasedba je najslabša v zadnjih 25 letih, v katerih sta športno javnost na sončni strani Alp dolga leta razvajala predvsem Iztok Čop in Luka Špik, vselej pa so bile prisotne še vsaj dve ali tri posadke, ki so konkurirale za visoka mesta na velikih tekmovanjih. »Dejstvo je, da smo imeli širok vrh, znotraj tega vrha tudi odlične izide, ki so v določenem obdobju prekrili probleme razvoja. To je seveda povezano z delovanjem kluba, s strokovnim kadrom, ki nam manjka. Sledenje enemu veslaču namreč lahko pomeni zaton kluba. Če trener ni na razpolago mlajšim kategorijam, ne more računati na razvoj in to je bil glavni vzrok, da na vseh nivojih nismo delali kakovostno,« je dejal slovenski selektor.

Ta se bolj kot v sedanjost z razmišljanji osredotoča v prihodnost, ki je po njegovem mnenju svetlejša. »Aleš Jalen v konkurenci U 23 preseneča v celi sezoni, enako velja za Gašperja Ferlinca, prav tako veslača do 23 let. Tukaj so tudi mladinci, kjer izstopata Miha Aljančič in Nik Krebs, ki sta v Zagrebu prav tako potrdila svoje sposobnosti. A to je zgodba za naprej in njim ob bok lahko dam Tima Mahneta, z Aljo Škrlj in Alicio Miklavčič se nekaj kaže tudi pri dekletih,« je povedal Jurše in se dopolnil, da mlajši talenti za tekme svetovnega pokala še niso pripravljeni: »Bolj primerna tekma za njih bo teden dni kasneje v Essnu, na Bledu bodo nastopili le v petkovem programu mednarodne regate, kjer bodo pred Essnom dobili še eno priložnost.«