Južnokorejci začeli z odštevanjem do ZOI

V Pjongčangu so s slavnostnim dogodkom začeli uradno odštevanje do zimskih olimpijskih iger leta 2018.

Objavljeno
09. februar 2015 14.18
South Korea Olympics Pyeongchang 3 Years to Go
M. Ž., Delo.si, STA
M. Ž., Delo.si, STA

Pjongčang - V Južni Koreji so s slavnostnim dogodkom obeležili odštevanje do zimskih olimpijskih iger, ki bodo med 9. in 25. februarjem 2018 v Pjongčangu.

Vodstvo organizacijskega odbora je triletno odštevanje proslavilo na prizoriščih tekem v smučarskih skokih in na olimpijskem stadionu.

Kim Jong z južnokorejskega ministrstva za šport je dejal, da so priprave na ključni točki. Južnokorejska vlada je pred časom zavrnila predlog Mednarodnega olimpijskega komiteja (MOK) za selitev tekmovanj v bobu, sankanju in skeletonu v drugo državo. Mok ji je to predlagal zaradi varčevanja pri gradnji objektov, s tem, da v Južni Koreji ne bi zgradili prog za omenjene športe, bi prihranili 106 milijonov evrov pri gradnji in tri milijone evrov letno za vzdrževanje teh objektov. Južnokorejci so tudi zavrnili predlog, da bi nekatera tekmovanja gostila Severna Koreja.

Mok je sicer pred slabim mesecem okrcal južnokorejske prireditelje zaradi številnih težav in zamud pri gradnji objektov, pri zadnjem pregledu namreč niso opazili želenega napredka.

Pjongčang dobil prednosti pred Münchnom in Annecyjem

Nekateri menijo, da se Moku že maščuje odločitev, ko je leta 2011 Pjongčangu brez ustrezne infrastrukture namenil prednost pred nemškim Münchnom in francoskim Annecyjem, ki imata tako tradicijo kot tudi že zgrajeno vso potrebno infrastrukturo.

V tem času so se namreč razmere na Korejskem polotoku spremenile, južnokorejski prireditelji pa so se znašli v hudih finančnih težavah, zato je vprašanje, ali bodo nekatere najdražje objekte sploh lahko zgradili.