JZS: Žgank za zdaj ostaja pod slovensko zastavo

Včeraj je športno javnost presenetila namera svetovnega podprvaka v judu Žganka po prestopu v turško reprezentanco. 

Objavljeno
27. oktober 2017 23.26
J. P.
J. P.

Slovenska Bistrica - Včeraj je slovensko športno javnost presenetila namera svetovnega podprvaka v judu Mihaela Žganka po prestopu v turško reprezentanco, danes pa so se odzvali v Judo zvezi Slovenije (JZS). Njen predsednik Darko Mušič je pojasnil, da Žgank zaenkrat ostaja pod slovensko zastavo, več podrobnosti pa bo znanih čez dva tedna po izredni seji izvršnega odbora, poroča STA.

»Trenutno smo v položaju, ko je svetovni podprvak izrazil željo po izstopu, zamenjavi državljanstva in nastopanju za turško reprezentanco,« so zapisali pri JZS. Vodstvo zveze zdaj zbira informacije. Po pravilih Mednarodne judo zveze (IJF) mora športnik najprej zamenjati klub in državljanstvo, preden lahko sproži postopek za zamenjavo države nastopanja. Najprej se morata torej o prestopu dogovoriti oba kluba in ga opraviti, sledi pridobivanje turškega potnega lista in vložitev vloge o menjavi izbrane vrste. Na JZS pričakujejo kontakt turške zveze, da bodo lahko lažje preučili položaj.

»Včerajšnjo izjavo po seji izvršnega odbora so nekateri mediji napačno interpretirali. Na zvezi še ni bilo govora, pod kakšnimi pogoji bi Žgank lahko zamenjal reprezentanco. Ta trenutek je še vedno pod okriljem JZS in slovenske zastave,« so še zapisali predstavniki zveze, ki bodo skušali zapleten položaj rešiti čim ugodneje in učinkoviteje za vse vpletene strani.

»Naša želja je, da bi Mihael še naprej zastopal Slovenijo, a se zavedamo, da položaj v športu ni idealen in so lahko ponudbe iz tujine mamljive. Ne le denarno, tudi s stališča boljših razmer za treninge in razvoj športnika. Na tej točki apeliram na vse naše partnerje, da skupaj poiščemo pot do ugodnejših razmer za vrhunske športnike in predvsem, kako jim pomagati v življenju po koncu športne poti. S tem bi se morda izognili še kakšni podobni vlogi,« je poudaril predsednik Mušič.

Na zvezi pa so še pripisali: »Za vse zaključke je torej še prekmalu. Na izredni seji bomo preučili položaj in verjetno zavzeli stališče. Če pa bo prišlo do kakršnih koli sprememb in napredka v morebitnih pogajanjih, bo javnost o tem obveščena.«