Kaepernick razširil protest proti rasni neenakosti

Igralci lige NFL se v vse večjem obsegu s tihimi protesti borijo proti rasni neenakosti v Združenih državah Amerike.

Objavljeno
13. september 2016 15.35
M. Ž.
M. Ž.

Kalifornija - Pretekli konec tedna se je s tekmo med Carolina Panthers in Denver Broncos začela nova sezona lige NFL. Uvodne tekme so med drugim zaznamovali tudi tihi protesti zoper rasno neenakost in policijsko nasilje, glavni pobudnik pa je bil podajalec Colin Kaepernick.

Član San Francisca je s tihim protestom začel že na pripravljalnih tekmah in sprva med ameriško himno sedel na klopi, pred prvo tekmo sezone pa se je odločil za poklek na eno koleno, kar je storil tudi njegov soigralec Eric Reid.

»Med ameriško himno ne bom stal in s tem kazal ponosa na zastavo države, ki zatira temnopolte in ljudi z drugačno barvo kože. Ta problem je zame večji od ameriškega nogometa in sebično bi bilo, če se za to ne bi zmenil. Na ulicah so trupla, krivci pa za to niso kaznovani,« je o svojih potezah povedal Kaepernick.

Podajalec San Francisca je s tem pridobil tako podpornike kot tudi nasprotnike. Prvi mu stojijo ob strani v borbi proti neenakosti in množično kupujejo njegov dres, ki je najbolj prodajan v ligi, drugi pa mu očitajo, da s svojimi dejanji ne izkazuje spoštovanja ameriški zastavi.

Nekateri pokleknili, drugi dvignili roko v zrak

Kaepernickovemu protestu so se pridružili tudi številni drugi igralci. Tako so člani Miamija Jelani Jenkins, Arian Foster, Michael Thoma in Kenny Stills pred tekmo s Seattlom med predvajanjem himne pokleknili na eno koleno.

Spet drugi so se odločili za drugačno potezo. Marcus Peters (Kansas, na spodnji sliki), Jurrell Casey, Jason McCourty, Wesley Woodyard (vsi Tennessee), Martellus Bennett (New England), Robert Quinn in Kenny Britt (oba Los Angeles) so med ameriško himno v znak protesta stali z dvignjenimi rokami - tako sta kot prva protestirala temnopolta ameriška atleta Tommie Smith in John Carlos na olimpijskih igrah leta 1986 v Mexico Cityju.