Kajtar Toni Vodišek edini Slovenec na finalu v ZAE

Mladi slovenski kajtar Toni Vodišek bo edini slovenski predstavnik na finalu svetovnega pokala v jadranju.

Objavljeno
29. oktober 2015 17.54
G. L., Delo.si, STA
G. L., Delo.si, STA
Abu Dhabi - V Združenih arabskih emiratih se začenja finale svetovnega pokala v jadranju, kjer bo Slovenijo tokrat zastopal zgolj mladi kajtar Toni Vodišek. Petnajstletni Koprčan je letos postal mladinski svetovni in evropski podprvak, v finale pa se je uvrstil kot deseti z ISAF lestvice svojega razreda.

Nastopiti bi morali tudi bolj uveljavljeni Vasilij Žbogar v razredu finn ter Tina Mrak in Veronika Macarol v razredu 470, vendar se finala zaradi drugih obveznosti in zahtevne logistike v predolimpijski sezoni ne bodo udeležili. Žbogar je ta hip že na Novi Zelandiji na pripravah pred svetovnim prvenstvom, ki bo med 21. in 29. novembrom potekalo v Takapuni. Po prvenstvu bo tako kot Mrakova in Macarolova odpotoval v Rio de Janeiro in nadaljeval s pripravami na olimpijskem prizorišču.

Vodišek v Abu Dhabi ni pripotoval optimalno pripravljen. Zdelala ga je trebušna viroza, ki jo je prebolel pred dnevi, zaradi dehidriranosti pa je pred odhodom v Abu Dhabi prejel tudi infuzijo. Po prihodu na prizorišče je opravil nekaj treningov in včeraj razkril svoja pričakovanja: »Zadovoljen sem, da sem se uvrstili na finale. Zaradi nedavne bolezni odmevnejšega rezultata ne pričakujem, vsekakor pa bom spoznal regatno polje, kar bo pomembno za drugo leto. Po trebušni virozi počasi prihajam k sebi. Danes sem opravil dva treninga na vodi v šibkem vetru od 6 do 10 vozlov. Jutri začnemo zares. Format je short track, ki traja štiri do pet minut. Starta pet tekmovalcev skupaj, potrebno bo dati vse od sebe, napake niso dovoljene, saj gresta le dva naprej,« je dejal Vodišek.

Kajtanje za zdaj ni olimpijska disciplina, vključevanje na regate svetovnega pokala in uvrstitev na program mladinskih olimpijskih iger, ki bodo leta 2018 potekale v Buenos Airesu, pa predstavljajo pomembne korake na poti, da bi leta 2020 v Tokiu kajtanje postalo olimpijski šport.