Kamničani za finale »žrtvovali« Žigo Šterna

Za moško prvoligaško odbojkarsko trofejo, enako kot predlani, ACH Volley in Calcit Volleyball.

Objavljeno
07. april 2015 02.17
Calcit Volleyball vs ACH Volley. Kamnik, 08.10, 2014
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport
Ljubljana – Branilci naslova, odbojkarji ACH Volleyja, so se v dveh polfinalnih tekmah brez oddanega niza sprehodili mimo Panvite Pomgrada v finale, v katerem jih bo izzival Calcit Volleyball, ki je tudi v drugo odpravil zasedbo Salonita šele po petih nizih, za nameček še po popolnem preobratu, saj so Kanalci vodili že z 2:0 v nizih.

Izšlo se je po pričakovanjih, ponovitev predlanskega finala med Ljubljančani in Kamničani je bila daleč najbolj realna opcija že na začetku sezone, vendar pa Salonit ni bil daleč od presenečenja. Obakrat je v skrajšanem petem nizu odločila daljša klop Calcita, tekmeci so namreč vseh deset nizov odigrali v domala nespremenjeni postavi, saj nimajo ustreznih zamenjav.

Varovanci prekaljenega trenerja Marka Brumna so v tretjem nizu spremenili obraz. Samo v tem delu so kar devetkrat (!) z blokom zaustavili tekmečeve napadalce in jim povsem zbili samozavest, tako da se niso mogli več pobrati. Gostitelji so naredili malo napak, vendar pa njihov napad ni našel lukenj mimo tekmečeve blokerske linije, ki je bila uspešna kar 22-krat.

Vendar pa kamniški tabor še naprej neusmiljeno spremlja smola. Trener Brumen vnovič zaradi poškodovanega prsta na roki ni mogel v začetno postavo uvrstiti sprejemalca Žige Šterna, ker pa kapetan Andrej Štembergar Zupan ni imel svojega dne, je že v uvodnem nizu posegel po zasilni menjavi in starejšega iz bratovske dvojice Štern s klopi poslal na parket. Za ponujeno priložnost se mu je zahvalil z odlično igro in doseženimi 19 točkami ob 62-odstotnem izkoristku napada, a mu je Fortuna v zadnjem nizu spet obrnila hrbet. Doskočil je namreč na nogo domačega podajalca Luke Krivca, ki je seveda nenamerno prestopil, in moral s poškodovanim gležnjem spet nazaj na klop. Vprašljiv je tudi za finale.

Kamničani so se zmage veselili kljub kar 46 lastnim napakam. »Tekma je bila živčna, Salonit igra fantastično v obrambi in če pri zaključnem udarcu nisi dovolj močan in natančen, pobere vse. Truditi smo se morali prav za vsako točko. Zadovoljen sem predvsem z igro v bloku, tudi brez vprašljivega Žige Šterna pa se bomo skušali čim bolje pripraviti na ACH Volley,« je poudaril Brumen.

Ljubljančani so se v finale zapeljali po avtocesti. Soboški trener Dejan Fujs je še v drugo uvodoma poskusil s poškodovanim prvim sprejemalcem Dejanom Pelemišem, ki pa je moral v bolečinah hitro s parketa. »Tekmec nam je pokazal, kako se igra odbojka, mi pa smo bili pod pričakovano ravnijo. Naša napadalna realizacija je bila slaba, tudi z medlim servisom Ljubljančanom pri organizaciji nismo povzročali nikakršnih težav,« je zmajeval z glavo Fujs. »Gostitelji so igrali po predvidevanjih, zaradi njihovega trenutnega kadrovskega položaja drugače niti niso mogli. Mi smo opravili svoje delo in dosegli prvi cilj. Igrali smo bolje kot na prvi tekmi, forma se stopnjuje, vedeli smo, da smo naredili večino posla, če zaustavimo korektorja Aljošo Bogožalca,« pa je strnil vtise trener ACH Volleyja Bogdan Kotnik.