Kamničanke ubranile pokalno krono

Odbojkarice Calcita Volleyballa so, kot v pretekli sezoni, v finalu slovenskega pokala s 3:1 strle odpor Nove KBM Branik.

Objavljeno
27. december 2013 20.56
Foto: Primoz Makovec
Janez Porenta, šport
Janez Porenta, šport

Hoče - Odbojkarice kamniškega Calcita Volleyballa so drugič doslej (in drugič zapored) zmagovalke slovenskega pokala. V ponovitvi razpleta iz pretekle sezone so v finalu po štirih nizih, s 3:1 (23, -20, 19, 23), odpravile zasedbo državnih prvakinj, mariborske Nove KBM Branik, ki je neuspešno naskakovala že štirinajsto pokalno lovoriko.

Ekipi sta se pred tem v sezoni udarili že v dveh medsebojnih obračunih in se »prijateljsko« razšli s po eno zmago in porazom, v isti sapi pa nakazali, da tokrat izrazitega favorita na domačih parketih ni. Mariborčanke so bile v prednosti kot soorganizatorke sklepnega turnirja četverice, pa tudi zato, ker so zadržale večino igralskega kadra iz pretekle sezone, medtem ko so Kamničanke temeljito prevetrile vrste - tudi v strokovnem štabu, za Gašperja Ribiča je današnja lovorika prva, odkar je mesto pomočnika trenerja (tudi pri ACH Volleyju) zamenjal za trenerski stolček.

Dvoboj je bil poln nihanj in zasukov, velik hendikep za trenerja Bruna Najdiča pa je bila poškodba odlične srbske proste igralke Stefane Proković, ki je zjutraj dobila protibolečinsko injekcijo v hrbet, kar se je poznalo v njeni igri. V uvodnem nizu je bil izid poravnan do 14. točke, nato pa je k servisu stopila rezervna podajalka Mojca Božič, primazala as in poskrbela za delni izid 6:0, po katerem se je že zdelo, da je odpor Branika strt. A ni bilo tako, gostiteljice so izenačile na 22. točki, nato pa se je razigrala korektorka Calcita Tjaša Turnšek in z dvema zaporednima točkama spet naredila razliko. Zadnjo točko je tekmicam s ponesrečenim penalom podarila Saša Planinšec.

V drugem nizu je po neubranljivem servisu Sare Valenčič Calcit znižal na 8:9, nato pa se je »z verige strgala« najizkušenejša igralka Branika, hrvaška sprejemalka Ana Starčević, še v pretekli sezoni »Kamničanka«, ki je s kar štirimi asi Mariborčanke popeljala do izdatne prednosti ob drugem tehničnem odmoru (+8), ki je do konca niza niso več izpustile iz rok. Tudi začetek tretjega dela je bil v domeni Najdičevih varovank, ki so po asu podajalke Sare Najdič vodile že z 19:16, nato pa so tekmice z neverjetnim delnim izidom 9:0 (!) na servis rezervne sprejemalke Petre Vrhovnik zrežirale popoln zasuk. Mrežo je zaklenila odlična 187 cm visoka Kanadčanka Lucille Charuk, ki se je izkazala s tremi zaporednimi bloki, v napadu je bila brezhibna komaj 17-letna Lana Ščuka, zadnjo točko v nizu pa je ob reševanju napada nerazpoložene tekmečeve korektorke Ize Mlakar, ki si je v celem dvoboju privoščila kar 11 neizsiljenih napak, prispevala celo libero Calcita Meta Jerala.

V zadnjem nizu se je pozno prebudila Ana Starčević, ki pa je v ključnih trenutkih prispevala tri točke zapored za izenačenje na 22. točki, kar pa je bilo premalo, da bi Branik izsilil skrajšani peti niz. Njihove upe je namreč z izjemnim zadnjim napadom v dvoboju (ne na moč, temveč z glavo) razblinila najučinkovitejša igralka Calcita Tjaša Turnšek (18 točk). Dve točki manj je dodala Lana Ščuka, ki si v celem obračunu ni privoščila niti ene napake, 15 jih je zmogla še najboljša na parketu Lucille Charuk. Pri poraženkah se je Ana Starčević ustavila pri 18 točkah, Iza Mlakar jih je vpisala 15 (toda ob kar 11 napakah), blokerka Marina Kaučič, sicer najboljša pri Braniku, pa 11.

»Ko sem izvedela, da so me izbrali za najboljšo igralko turnirja, sem bila presenečena. A bolj kot to je zame pomembna zmaga v finalu. Verjele smo vase in v svoje sposobnosti. Smo prava ekipa, ves čas - tudi v kriznih trenutkih - držimo skupaj in tudi, če kateri ne gre, to ne pokvari vzdušja,« je strnila vtise MVP turnirja Lana Ščuka. »V pravem trenutku smo odigrale svojo najboljšo igro. V drugem nizu smo resda padle, a se nismo predale, temveč smo grizle do konca, kar se nam je obrestovalo. Vnovič se je pokazalo, kako pomembna je igra v bloku in obrambi. S tega vidika smo res dobre, kar nas vsako tekmo dviguje,« pa je dodala prosta igralka Meta Jerala.

»Nismo igrali dobro. Pa ne pravim tega zaradi poraza, temveč zato, ker nismo nastopili kot dan poprej v polfinalu in nismo pokazali vsega, kar znamo. Že v uvodnem nizu smo bili preveč živčni, nervoza se je nato vlekla celo tekmo. Morda je bila želja prevelika in smo mislili, da moramo igrati celo bolje, kot smo trenutno sposobni. Zmagala je boljša ekipa, kar je treba pošteno priznati. Blizu smo bili, a so bile Kamničanke vselej pol koraka pred nami,« pa je poudaril Bruno Najdič.

NOVA KBM BRANIK : CALCIT VOLLEYBALL 1:3 (-23, 20, -19, -23)

Hoče, dvorana VŠD, gledalcev 700, sodnika Melavc (Šempeter) in Pevc (Šk. Loka).

Nova KBM Branik: Mlakar 15 točk (13 napad + 1 as + 1 blok), Blagne 7 (6+0+1), Kaučič 11 (6+0+5), Najdič 3 (2+1+0), Starčević 18 (13+5+0), S. Planinšec 5 (4+1+0), Proković (L) - prva postava; Kučej 4 (0+2+2), Igličar, M. Planinšec 2 (0+2+0); Ajnihar in Gričnik (L) nista igrali.

Calcit Volleyball: E. Mori 2 (2+0+0), Turnšek 18 (15+3+0), Borko 2 (2+0+0), Valenčič 6 (3+1+2), M. Jerala (L) 1 (1+0+0), Charuk 15 (7+2+6), Ščuka 16 (14+1+1); Božič 3 (0+3+0), Kavčič, Vrhovnik 3 (1+2+0); N. Mori in Hribar nista igrali.

Najboljši: Marina Kaučič (Nova KBM Branik); Lucille Charuk (Calcit Volleyball).