Kamničanke zmagovalke srednjeevropske lige

Odbojkarice Calcita so v finalu srednjeevropske lige s 3:0 premagale Novo KBM Branik.

Objavljeno
08. marec 2014 21.52
M. Ž., Delo.si
M. Ž., Delo.si

Maribor - Odbojkarice Calcita so si v Mariboru priborile prvi naslov zmagovalk srednjeevropske lige, potem ko so bile v slovenskem finalu s 3:0 boljše od Nove KBM Branik.

Prvič, odkar obstaja srednjeevropska liga odbojkaric, sta v finalu igrali slovenski ekipi in prvič so ga osvojile Kamničanke. Na drugi strani so Mariborčanke pokal tega tekmovanja lovile četrtič, a jim ni uspelo. Varovankam domačega trenerja Bruna Najdiča se je prav gotovo poznala tudi utrujenost po sinočnjem maratonskem polfinalu proti Postu iz Schwechata, ki so ga po več kot dveh urah v drugi večerni tekmi in petih nizih le dobile domačinke, ki pa danes v nogah niso imele dovolj goriva za še eno težko tekmo. Lani so Mariborčanke v finalu premagale Schwechat gladko s 3:0, Kamničanke so bile takrat tretje, tokrat pa so prav Calcitovke z enakim izidom osvojile naslov in Mariborčankam napovedale oster boj tudi za državni naslov.

Domačim ni in ni šlo. Začele so sicer dobro, tako da je moral pri izidu 6:2 gostujoči trener Gašper Ribič vzeti odmor, ki je očitno prinesel spremembe v kamniško vrsto, saj je ta po zaostanku z 2:8 začela loviti mariborsko ekipo ter jo na 19. točki tudi ujela. Domačim ni pomagala niti menjava, ko je v igro vstopila Saša Planinšec. Čeprav so gostiteljice še ubežale na 21:19, je bil izid na 22. točki spet poravnan, z odličnim blokom so gostje prvi niz tudi dobile.

V drugem nizu so gostje začele izredno napadalno, povedle s 4:1, nato še z 8:4, ko so gostje vodile že 18:8 je Najdič nalet Kamničank skušal prekiniti z odmorom, ki pa ni obrodil sadov. Gostje so še naprej igrale brezhibno, predvsem v bloku, v katerem so imele na koncu kar 17 točk, domače pa zgolj tri. Varovanke Bruna Najdiča so v servisu naredile kar deset napak, kar je bilo za razpoložene gostje preveč. Če je bila pri Štajerkah razpoložena zgolj Iza Mlakar, pa je bilo pri Kamničankah neustavljivih pet ali šest posameznic, med njimi tudi igralka turnirja Lana Ščuka.

V tretjem nizu so gostje spet bombastično začele, povedle s 4:1, Najdič je takoj posegel po odmoru, ki ni spremenil poteka, tako kot tudi drugi pri zaostanku z 1:6 ne. Pri 9:11 je še kazalo nekaj upanja za domače, Marina Kaučič je uspešno zabila za 10:11, a je bila nato igra domačih spet razglašena in raztrgana, pri 11:15 je v avtu znova končal začetni udarec. Kamničanke so še naprej dobro postavljale blok, višale prednost, pobegnile na 20:15 in nato še na 23:15. Pri prvi zaključni žogi gostij je domača Iza Mlakar servis poslala v avt in zmaga je zasluženo pripadla Kamničankam, poroča slovenska tiskovna agencija.

 

Finale srednjeevropske lige za ženske

Maribor Nova KBM Branik - Calcit Kamnik 0:3 (-23, -10, -16)

 

Za tretje mesto

Doprastav Bratislava - Post Schwechat 3:0 (26, 17, 16)