Kamničanom po 15 letih pokalna lovorika, Kotnik ponudil odstop

V finalu slovenskega odbojkarskega pokala je Calcit Volleyball v Kamniku s 3:1 (23, -20, 22, 16) premagal ACH Volley.

Objavljeno
10. januar 2016 22.17
Odbojka
Š. Ro., STA
Š. Ro., STA

Kamnik - Odbojkarji Calcita Volleyballa so v finalu zaključnega turnirja pokala Slovenijepred domačimi gledalci strli velike tekmece in si po 15 letih priborili drugo pokalno lovoriko. S 3:1 (23, -20, 22, 16) so premagali ACH Volley in vendarle dobili tretji medsebojni obračun v tej sezoni. Ljubljančani so prd tem zmagali dvakrat, a se morali za to pošteno potruditi.

To je bil šele tretji finale med kamniški in ljubljanskimi, nekoč blejskimi odbojkarji. Kamničani so do svoje, do zdaj edine pokalne lovorike, prišli leta 2001 po zmagi nad takratnim Merkurjem Bledom, pred štirimi leti, prav tako v Kamniku, se je zmage veselil zdajšnji ACH Volley, ki je bil tudi tokrat v vlogi favorita.

V polfinalu sta obe ekipi do zmage prišli brez izgubljenega niza. Calcit Volleyball je bil boljši od Krke, ACH Volley od Panvite Pomgrada. Ljubljančani so izkoristili nekaj slabši sprejem domače ekipe, na prvi tehnični odmor odšli s prednostjo točke, s tretjim asom Andreja Flajsa pa so prvič na tekmi prišli do prednosti treh točk (17:14). S tremi točkami so Ljubljančani vodili še pri izidu 20:17, toda na servis Jureta Laknerja so Kamničani, po 17. točki, izid izenačili še na 23., nato pa z uspešnim napadom Tončka Šterna izkoristili že kar prvo zaključno žogo za vodstvo z 1:0 v nizih.

Drugi niz se ni začel po željah domače ekipe, ki je spet imela preveč težav na sprejemu, Ljubljančani so popravili tudi igro v bloku in pri zaostanku štirih točk (1:5) je Brumen vzel polminutni odmor. Že pred prvim tehničnim odmorom so se Kamničani gostom približali na točko zaostanka (6:7), ob njem zaostajali za dve, nato pa so Ljubljančani po novem asu Flajsa na drugi tehnični odmor odšli s prednostjo treh točk. Z izjemno potezo na mreži je Brulec svojo ekipo še popeljal do točke zaostanka (15:16), toda po seriji blokov, dvakrat zapored Jana Kozamernika, je ACH povedel s 23:16. Točko za izenačenje v nizih je dosegel Eric Mochalski.

Tudi v tretjem nizu je ljubljanska ekipa prvi tehnični odmor odšla s prednostjo dveh točk, tokrat tudi po zaslugi prevelikega števila lastnih napak Kamničanov. Ko so domačini le znižali število lastnih napak, so z asom Žana Novljana povedli z 11:10, nato po napaki Dike Purića prvič v drugem nizu prišli do dveh točk prednosti (12:10). Z blokom Kozamernika in po avtu Tončka Šterna so spet povedli Ljubljančani, ki so tudi ob drugem tehničnem odmoru vodili z dvema točkama prednosti. Toda z asom Matica Videčnika in blokom Žige Šterna je domača ekipa povedla z 18:16, prednost pa je ohranila do konca niza, ko je do zmage prišla po dveh lastnih napakah Ljubljančanov.

Četrti niz se je začel z izjemno točko Kamničanov, z blokom jo je na koncu priboril Tonček Štern, ki je domači ekipi dala dodatnega elana. Na servis Domna Kotnika so Ljubljančanom pobegnili za šest točk (10:4), odlični Žiga Štern, ki je bil več v zraku kot na tleh, je z novo bombo vodstvo povečal na 15:8. Razlika sedmih točk je bila tudi ob drugem tehničnem odmoru. V nadaljevanju niza so na igrišču prevladovali Kamničani, ki so s serijo blokov povedli celo z 22:9. Na koncu jim je sicer nekoliko popustila zbranost, zmago pa je potrdil izjemni Žiga Štern.