Kar milijon in pol dolarjev za Owensovo odličje

To je najvišja vplačana vsota za kateri koli olimpijski rekvizit ali spominek na dražbah doslej.

Objavljeno
09. december 2013 10.42
USA/
J. P., Delo.si
J. P., Delo.si

LosAngeles - Ni ga še bilo olimpijskega rekvizita ali spominka, za katerega bi na dražbi odšteli tolikšno vsoto, kot te dni za olimpijsko zlato odličje slovitega ameriškega atleta Jesseja Owensa na igrah leta 1936 v Berlinu. Zanj so namreč iztržili rekordnih 1.466.574 ameriških dolarjev, kar je bila tretjina celotnega izkupička dražbe (4,5 milijona dolarjev), na kateri so sicer prodajali več kot tisoč predmetov. Del vsote bodo namenili Owensovi fundaciji.

Dražbo v Laguni Niguel je izvedlo podjetje SCP Auctions, ki trži športne spominke, zbrani znesek pa je presegel vsa pričakovanja. Vsota neimenovanega kupca kolajne je krepko presegla prejšnja rekordna zneska: za srebrni pokal prvega zmagovalca olimpijskega maratona iz leta 1896 so lanskega aprila iztržili 865.000 dolarjev, za hokejski dres Američana Mika Eruzioneja z OI 1980 pa februarja letos 657.250 $.

»Počaščeni smo, da smo dobili predmete, ki so po našem mnenju med najbolj navdihujočimi na dosedanjih dražbah. Svetovno pozornost smo pridobili z Owensovo kolajno, ki dokazuje, da je njegova dediščina dolgotrajna,« je poudaril podpredsednik avkcijske hiše SCP Dan Imler.

Na dražbi so se sicer med drugim znašli še kij legendarnega bejzbolista Jackieja Robinsona, halja boksarskega asa Mohameda Alija in dres košarkarskega virtuoza Wilta Chamberlaina.